
„Înțelepții vorbesc pentru că au ceva de spus, proștii… pentru că trebuie să spună ceva “- Platon.
Cuvintele care ies din gura noastră pot fi interpretate în patru moduri: pozitiv, negativ, neutru sau obscur. Oamenii inteligenți, maturi din punct de vedere emoțional, tind să vorbească într-o manieră deliberată, pentru a minimiza răspunsurile negative sau criptice.
Dar adevărul este, că toți am spus odată lucruri pe care le-am regretat. Poate că cele rostite au jignit profund pe cineva, intenționat sau nu. Cu toții am avut de-a face cu acest sentiment teribil.
Inteligența emoțională (IE) este definită ca „abilitatea de a fi conștient, de a controla și exprima emoțiile cuiva și de a gestiona relațiile interpersonale în mod inteligent”. Nivelul IE determină adesea modul în care cuvintele noastre sunt interpretate de altcineva.
Pentru a evita gândurile și sentimentele înfricoșătoare, care sunt însoțite de cuvinte impulsive și neregulate, este important să aveți o înțelegere de bază ce nu se poate de vorbit în public.
1. „Pari a fi obosit”
Iată care-i chestia: nu avem absolut nicio idee ce se întâmplă în culisele vieții unei persoane. A spune „arăți obosit” – indiferent cât de bună ar fi intenția – îi arată persoanei că problemele sale sunt vizibile. În schimb, exprimați-vă opinia sau întrebarea într-un mod subtil. De exemplu: „Este totul în regulă?”. Acest lucru sugerează că sunteți îngrijorat de ceea ce se întâmplă.
2. Complimente greșite
Exemple: „Arăți grozav pentru vârsta ta” sau „Pentru o femeie, ai făcut atât de multe”. După cum știm cu toții, prejudecățile legate de vârstă și gen încă există. Sunt șanse ca persoana cu care vorbiți să fie conștientă de aceste părtiniri și să se ofenseze când le menționați. E de ajuns doar un compliment nevinovat.
3. „DUPĂ cum am spus mai devreme…”
Cine nu uită ceva din când în când? Această frază implică faptul că te simți iritat că trebuie să repeți cele spuse sau că ești cumva „mai bun” decât cealaltă persoană. Abțineți-vă de la comentarii și încercați să clarificați ceea ce spuneți.
4. „Tu niciodată…” sau „Tu întotdeauna…”
De obicei, aceste cuvinte sunt rostite nesincer, necinstit sau aspru. Prea des sunt folosite pentru a răni pe cineva din furie sau dispreț. Mai bine ar fi să exemplificați ceea ce a făcut cealaltă persoană.
5. „Nu conteazî”
Când cineva așteaptă de la tine un feedback constructiv, a spune „nu contează”, într-un fel sugerează că fie situația lor nu contează pentru tine, fie că timpul necesar pentru a obține feedback nu este o prioritate. Încercați să fiți conștient de situația persoanei.
6. „Cu tot respectul…”
Cuvintele care ies din gura ta depind cu adevărat de o măsura de respect față de interlocutor? Dacă poți răspunde sincer da, atunci continuă. Ia aminte: limbajul corpului și tonul vocii vă vor clarifica rapid dacă persoana cu care vorbiți a primit respectul pe care îl merită. Pe de altă parte, dacă aceasta este o frază rostită în mod automat, în încercarea de a „facilita” discuția care nu are nicio legătură cu „respect”, este mai bine să vă abțineți de la ea.
7. „Ți-am spus eu…”
Această frază iese din vanitate și superioritate. Când rostiți această frază, vă imaginați doi copii jucându-se într-o cutie de nisip sau într-un loc de joacă? Motivul este, că expresia „ți-am spus eu” este copilărească și imatură. Niciun adult inteligent nu ar trebui să spună astfel de cuvinte. Este posibil să fi avertizat pe cineva despre consecințele unei acțiuni, dar acest lucru nu va ajuta.