
În mod surprinzător, majoritatea oamenilor sunt convinși că gândurile lor sunt unice. Că doar astfel de gânduri le pot veni în minte. Alții, oameni „normali”, se presupune că nici măcar nu știu despre asta. Într-un astfel de caz, nu este greu să înțelegi o persoană care este speriată sau epuizată de gânduri „rele” care îi trec zilnic prin cap.
Indiferent cât de „teribil” ar părea gândul, cu siguranță le-a trecut prin minte la câteva milioane de oameni tocmai în acest moment același gând, și la alte miliarde de oameni poate le-a apărut într-un alt moment dificil.
Întrucât noi – oamenii, reprezentanții aceleiași specii, avem aceeași structură a creierului, trăim în aceeași societate, avem o cultură similară și acces la Internet, trebuie înțeles faptul că gândurile noastre sunt foarte asemănătoare. Și dacă ți-a venit în cap un fel de „gunoi”, asigură-te că nu ești singurul.
Cum scăpăm gândurile negative?
Gânduri diferite vin în mintea tuturor oamenilor. Dar problema apare atunci când o persoană începe să încerce să facă ceva cu gândurile sale.
Mulți folosesc metode extrem de ineficiente și chiar periculoase. Acestea pot include încercări de a suprima gândurile, de a „nu se mai gândi la asta”, de a folosi ritualuri sau de a folosi substanțe și băuturi alcoolice.
Asemenea încercări de a suprima gândurile sunt sortite eșecului. Gândurile nu pot fi suprimate. Nu poți scăpa de ele prin voință.
Câte gânduri trec pe zi prin capul unui om?
Potrivit diferitelor surse, de la 10.000 la 100.000 de gânduri trec prin capul unei persoane în fiecare zi. Problema apare atunci când o persoană încearcă să „prindă” ceva din acest flux, să suprime și să controleze. Unii oameni nu acordă importanță unor astfel de gânduri și le lasă să treacă (cum să nu le acorzi atenție, dacă sunt 100.000 pe zi!).
Alții încearcă să le controleze, să le suprime, să le evite, gândindu-se că astfel vor scăpa de aceste gânduri.
Dar acțiunile ineficiente nu fac decât să adauge combustibil la foc.
Imaginați-vă un porcușor de Guineea alb care bea ceai la o masă. Are blană albă și un nas mic și drăguț roz. Și mustață. Acum încearcă să nu te gândești la asta. Nu te mai gândi la porcușorul alb. NU TE MAI GÂNDI!
Probabil te gândești la el încă. Așa funcționează încercările de a suprima gândurile. Suprimând, acorîi o mare importantă gândului și nu mai scapi de el.
Atunci ce să faci?
Gândește. Lasă gândurile să fie. Gândurile pot fi extrem de neplăcute, dar trec (100.000 de gânduri pe zi). Gândurile nu sunt capabile să provoace rău în viața reală. Ele există doar în mintea umană.
Dacă le lași, există șansa ca ele să fugă foarte repede și să vină altele noi și mai plăcute în locul lor.