Tainele picturii „Fata cu Ciocolata”: Era o cenușăreasă sau o aspirantă a vieții regale?

Pictorul elvețian Jean-Étienne Liotard este considerat unul dintre cei mai misterioși artiști ai secolului al XVIII-lea. Legendele despre picturile sale au ajuns și în zilele noastre. Cea mai faimoasă lucrare a lui Liotard este „Chocolate Girl”, „Fata cu Ciocolata”. Contemporanii pictorului au mărturisit de-a lungul timpului că acesta a pictat o chelneriță care s-a căsătorit cu un prinț, căruia îi servise odată o ciocolată caldă. Dar despre caracterul și calitățile morale ale acestei tinere au rămas mai multe dovezi contradictorii.

Jean-Étienne Liotard, Autoportret, 1770.

În tabloul lui Liotard, „Fata cu Ciocolata”, vedem o fată modestă, care se grăbește să servească o ciocolată caldă. Potrivit uneia dintre versiuni, care a fost acceptată pentru o lungă perioadă de timp, artistul a reprezentat-o în această imagine pe Anna Baldauf, fata unei familii nobile, care și-a pierdut averea. În 1745, prințul Dietrichstein, un aristocrat austriac, descendent al celei mai bogate familii antice, s-a dus la o cafenea vieneză pentru a bea o ciocolată caldă, o băutură nouă. El a fost atât de captivat de farmecul chelneriței încât a decis să se căsătorească cu ea, în ciuda protestelor din partea familiei.

„Fata cu Ciocolata”, pictată de Jean-Étienne Liotard,1745.

Dorind să-i ofere miresei un cadou deosebit, prințul ar fi comandat portretul acesteia artistului Liotard. Prințul Dietrichstein l-a rugat pe pictor să-i picteze iubita așa cum a întâlnit-o la cafenea, când era chelneriță și i-a servit băutura.

Jean-Étienne Liotard, „Autoportrete”, din anii 1768 și 1773.

Scepticii spun că totul nu a fost atât de romantic cum se povestește, iar aceasta este o legendă inventată. De fapt, Anna Baldauf se numea Nandl Baldauf. Aceasta nu provenea dintr-o familie regală, dar dintr-una obișnuită – strămoșii ei erau slujitori, iar femeile erau „ușuratice”. Pe tânără o aștepta aceeași soartă, mama ei îi spunea des că doar așa poate să-și câștige banii și fericirea.

Jean-Étienne Liotard, „Fata cu Ciocolata”, fragment.

Potrivit unei alte versiuni, prințul a văzut-o prima dată pe fata nu într-o cafenea, ci în casa unui cunoscut de-al său. Nandl încerca să filtreze cu prințul austriac. Planul s-a încununat cu succes, iar tânăra a devenit în scurt timp amanta aristocratului. Cu toate acestea, ea nu era mulțumită de acest rol. Cu timpul, tânăra a devenit unica iubită a prințului și a început să-l însoțească la întâlniri importante.

„Fata cu Ciocolata”, în Galeria din orașul Dresda, Germania.

Peste puțin timp, lumea mondenă a fost șocată de o noutatea: Prințul Dietrichstein se căsătorește cu o servitoare! Înainte de nuntă, într-adevăr, aristocratul a comandat acest portret. Deși, Liotard i-ar fi spus că fata îl va lăsa fără avere și va da la divorț, cei doi au trăit împreună, până când aristocratul a murit, iar „Fata cu Ciocolata” a rămas cu toată bogăția.

„Fata cu Ciocolata”, una dintre cele mai populare opere ale secolului al XVIII-lea.

Începând cu anul 1765, pictura „Fata cu Ciocolată” a fost expusă în Galeria din orașul Dresda, Germania, iar în timpul celui de-al doilea război mondial, nemții au ascuns pictura în subsolul Castelului Königstein. În ciuda subsolurilor reci și umede – pictura a rămas intactă.

„Fata cu Ciocolata” – una dintre cele mai vechi mărci americane.

Personalitatea modelului din portret nu a fost cu exactitate identificată, dar „Girl Chocolate” a lui Liotard pare să fascineze pe toți cei care vin la Galeria Dresda și este considerată una dintre cele mai bune capodopere ale pictorului. Este de remarcat faptul că „Chocolate” a fost una dintre primele branduri din istoria marketingului. Este încă folosit ca siglă de către un lanț de cafenele.

„Fata cu Ciocolata” este una dintre cele mai populare picturi ale secolului al XVIII-lea.