Studiu științific: Dansul încetinește îmbătrânirea creierului

Tango, Vals, Dans modern sau Latino vă pot salva de Alzheimer. Potrivit unui studiu recent, dansul activează o parte importantă a creierului care menține memoria și „alungă” demența.

Doctorul în neuro-știință, Michael Merzenich, menționează că până nu demult se credea că creierul nu se mai dezvoltă după o anumită vârstă, acum însă acest mit a fost spulberat. Astfel, s-a descoperit că stimularea creierului formează noi legături neuronale. Prin alte cuvinte, cu cât mai multe activități noi realizați, cu atât mai mult se încetinește scăderea abilităților mintale.

„Înainte se credea că creierul uman este o piesă a unui echipament și de îndată ce ajunge la o etapă de dezvoltare se oprește, și chiar degradează. Acum, însă putem afirma contrariul, noi am descoperit că dacă acesta este stimulat în permanență se poate încetini și chiar opri scăderea abilităților mintale, care sunt asociate cu îmbătrânirea.”

În cadrul studiului, neurobiologii de la Centrul German de Boli Neurodegenerative din Magdeburg, Germania, i-au încurajat pe voluntarii de aproximativ 68 de ani să meargă la un curs de dans timp de un an și jumătate. După terminarea cursului, oamenii de știință au descoperit că majoritatea voluntarilor au înregistrat o creștere a performanții a hipocampului. Anume această componentă a creierului joacă un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memorie de lungă durată și este responsabilă de navigarea în spațiu. Mai mult ca atât, oamenii, care au participat la experiment, au un risc mai scăzut de a fi afectați de boala Alzheimer.

Dr. Kathrin Rehfeld menționează că, deși voluntarii au încercat să facă și sport, anume dansul a activat această parte a creierului.

Participanții la experiment au încercat diverse tipuri de dans: latino-americane, vals,tango, dansuri pe muzică jazz și pe muzică country. Metoda de dans era schimbată odată la două săptămâni, astfel încât vârstnicii să-și stimuleze creierul învățând stiluri noi.

În cadrul experimentului, doctorul Rehfeld a observat că persoanele cu demență au deseori reacții pozitive atunci când ascultă muzică. Aceasta speră că prin combinarea activității fizice cu stimularea cognitivă, oamenii de știință vor putea să obțină rezultate în lupta împotriva demenței.

Autorii studiului au venit și cu o serie de recomandări pentru cei cărora nu le place să danseze, dar vor să-și stimuleze creierul, pentru ca să nu ajungă la o boală neurologică:

  • Rezolvați puzzle-uri sau Sudoku.
  • Încercați să faceți ceva nou în fiecare zi.
  • Numărați în gând.
  • Lăsați gadget-urile și citiți cât mai multe cărți.
  • Plimbați-vă cel puțin câte 15 minute în fiecare zi.
  • Adoptați un câine, mergeți la plimbare cu el și admirați natura.