Știai că… 15 Curiozități despre unul dintre cele mai prețioase metale – Aurul!

Aurul este una dintre cele mai misterioase substanțe, care este asociată cu o valoare deosebită. La orice competiție, chiar și la Jocurile Olimpice, medalia câștigătorului este cea din aur. Dar, în același timp, aurul nu este cel mai rar întâlnit element și nu reacționează cu multe alte elemente. Deci, cât de multe cunoaștem despre aur?

Știai că…

1.Dacă am extrage tot aurul oceanului, atunci fiecărei persoane din lume i-ar reveni câte 4 kg de aur.

2.Marinarii purtau adesea cercei din aur, pentru că dacă se întâmpla să se înece și să fie aruncați pe uscat, cerceii serveu ca un fel de plată pentru o înmormântare corespunzătoare.

3.Medalia olimpică constă din doar 1% de aur.

4.În Dubai, există bancomate care oferă lingouri de aur.

5.Cea mai mare parte a aurului din scoarța terestră a ajuns acolo datorită căderii asteroizilor acum sute de milioane de ani.

6.Prima bucată de aur din epoca modernă a fost descoperită în anul 1799, în Carolina de Nord. Aceasta cântărea în jur de 8 kg și a fost folosită timp de 3 ani ca opritor de ușă. La un moment dat, un bijutier a identificat această bucată de metal care a fost vândută cu doar 3,50 dolari, în timp ce azi ar fi valorat cel puțin 150 de mii de dolari.

7.Pentru capul politicianului Gaius Gracchus a fost stabilită o recompensă din aur, cu o greutate egală cu greutatea capului acestuia. Deși, capul a fost adus, recompensa nu a fost plătită, deoarece cel care l-a adus a umplut capul cu plumb.

8.Aurul ajunge adesea în apă în timpul cutremurelor din cazua presiunii adânci din interiorul scoarței terestre.

9.Aurul rămâne a fi cel mai reciclat metal. 85% din aurul descoperit de-a lungul istoriei încă se află în utilizare.

10.Frunzele de eucalipt conțin mici urme de aur.

11.Aurul este o investiție lichidă, practic o monedă internațională care poate fi vândută oriunde și în orice moment.

12.Un studiu american arată că 52 mii de tone de aur se află încă în pământ și este pe punctul de a fi descoperit și extras.

13.Aurul este unul dintre cele mai dense și grele metale, fiind chiar mai greu decât plumbul.

14.Aurul este un metal comestibil. Conform cercetărilor,  în doze mici, acesta nu are efecte negative, ci dimpotrivă chiar contribuie la încetinirea îmbătrânirii.

15.În râurile României, aurul curge la propriu. De-a lungul istoriei, din apele acestora s-au extras sute de kilograme de aur. România este una dintre puținele țări ale Europei care dețin această resursă prețioasă.