Școala Elvețiană: 10 practici neașteptate

Irina Plitchevici împărtășește impresiile ei tuturor, ea este avocat, mama a trei fiice și autorul unui proiect privind relocarea și alegerea domiciliului “Descoperirea lumii”. Acum doi ani, s-a mutat cu familia în Elveția.

“Aproape de o lună mă aflu într-o școală elvețiană și nu am timp să scriu ce mă uimește. O voi împărți. Lăsă ca cele mai avansate mame, tați și cadre didactice să ia cele mai bune idei în casele, școlile și cursurile lor.

– 1 –
Lecțiile sunt în blocuri de o oră și jumătate. Între ele se află o pauză de douăzeci de minute, în timpul căreia copiii merg mereu afară. Da, înțeleg totul despre diferența de vreme, dar aici o școală este construită astfel încât copiii să părăsească clasa și să iasă la aer. Fiecare clasă are terasa ei. (Ei bine, dacă veți construi școala dvs.). Nici nu trebuie să-și schimbe pantofii. În orice timp, fie ploaie sau vânt sunt acolo.

Când este vreme bună, toată lumea (și profesorii, jur!) joacă fotbal, baschet, ping-pong și tot felul de jocuri. Un copil care nu aleargă, cel mai probabil este dus la medic. Pe ai mei copii i-au dus la medic în fiecare zi în primele două săptămâni. Ei nu știau că poți alerga la școală.

– 2 –
De la 11:30 până la 13:30 este ora de prânz. Copiii pot rămâne în școală, sau pot merge acasă. Această pauză mă sperie puțin, dar datorită ei, copiii nu se obosesc deloc. Aliona m-a întrebat ieri: “Vom avea o astfel de odihnă multă vreme?” Dimineața, copiii încep lecțiile de la ora 8:15, seara până la ora 16:00. Miercuri este zi scurtă până la ora 11:30.

– 3 –
Ca copiii să nu se teamă să-și formuleze gândurile în scris (ne-au spus la o adunare de părinți că aceasta este o abilitate disparută în mod catastrofic), există o “corespondență între profesori și elevi” la școală. Fiecare copil are propria sa cutie poștală, acolo se pun scrisorile, profesorul trebuie să răspundă personal. Ideea se bucură de un succes incredibil, dimineața toată lumea se apucă să-și ridice “scrisorile”.

– 4 –
Dictările de cuvinte sunt scrise sub imagine. Adică sub imaginea care denotă un cuvânt, trebuie să fie scris cuvântul corect. Cred că acest lucru este din seria “totul este ingenios”. Copilul își amintește cum să scrie un cuvânt, potrivindu-l vizual cu o imagine. Lucrează fantastic.

– 5 –
Când fac un raport, întotdeauna pun muzică. Încă nu înțeleg cum funcționează, dar este întotdeauna o răsplată pentru a “face un raport” deoarece copiii înșiși aleg muzică pentru asta. Raportul, salută costumul și detaliile. Este un mini-joc.

Nu există prezentări în Power Point. Se crede că un copil din școala primară nu poate face o prezentare pe cont propriu.

– 6 –
La matematică nu se explică cum să rezolve exercițiile . Adică, copilul, pe baza cunoștințelor pe care le are deja, ar trebui să-și dea seama cum este mai ușor să rezolve, să spunem, 48 + 53, să iasă și să explice. Nu există o cale corectă, totul este hotărât așa cum le convine. În felul lor.

Din acest motiv, când a devenit clar că clasa cunoaște deja fracțiile, iar Olesia nu cunoaștea încă, toți copiii s-au grăbit să-i explice, folosind mere, cuburi și plastilină. Profesorul s-a ținut deoparte și, peste două zile, a întrebat-o pur și simplu dacă totul era clar. Olesia spune: “Nu am avut niciodată un singur subiect atât de ușor de înțeles.”

– 7-
Au degustat grâu, secară și ovaz. Apoi s-au dus la moară. Li s-au promis că brutarul va coace chifle din făină și le va aduce la școală.

La geografie este studiată regiunea locală: “Aici avem un astfel de râu, să mergem și să vedem. Vezi, terenul aici e așa și așa, și apoi asta. Aici, pe munte, uite, o astfel de vegetație, dar pe acel munte – vom merge mâine – o altă vegetație “.

La obiectul “a face cu mâinile” (attivita creativa), sunt la fel de multe ore ca și pentru educația fizică. Aceste două obiecte sunt doi lideri în ceea ce privește orele pe săptămână.

– 8 –
Se crede că greșelile sunt calea spre succes. În clasa Alionei (clasa a 3-a) au făcut chiar și o zână de greșeli (o păpușă frumoasă drăguță). Profesorul le explică că este bine să greșești, nu este nimic de îngrijorat, deoarece: a) tu gândești creativ; b) nu-ți fie frică să încerci.

Profesorul Olesiei (clasa a 5-a) spune zilnic un nou exemplu din știință, când o eroare a dus la descoperire.

– 9 –
Certificat de la medic este necesar dacă copilul absentează mai mult de două săptămâni! Adevărat, acesta este singurul caz în care trebuie să faci toate sarcinile acasă. Ei bine, deja bine. Așa să fie.

– 10 –
Învățământul primar este absolut gratuit. După părerea mea, ritmul este destul de lent, dar programele în ansamblu coincid, în timp ce clasa lui Olesia a avansat ușor în comparație cu școala rusă. Nu înțeleg cum o fac cu o astfel de abordare “relaxantă”.

Aceasta sunt impresiile din 2016. Iată ce a publicat Irina pe pagina ei pe 28 octombrie 2018:

Este vacanță școlară, Polina plângea că nu va merge acolo o săptămână întreagă. Plângea că nu va merge la școală.

În timp ce o consolam și i-am promis că după o săptămână vacanța se va termina (un fel de suprarealism), ea, plângând mi-a spus că au făcut o sarcină interesantă astăzi la școală.

Fiecare copil a primit 18 bucăți de hârtie, în funcție de numărul de copii din clasă. Toate bucățile de hârtie erau roz, cu excepția uneia galben. Trebuia să scrie câte un cuvânt pe fiecare bucată de hârtie despre fiecare elev. Cum a fost în septembrie și octombrie. Și pe bucata de hârtie galbenă trebuie să scrie un cuvânt despre sine.

Și Polina spune: – Am scris repede despre toți și mi-am luat hârtia. Și nu știam ce să scriu. Și în acel moment ei deja aduceau bilețelele despre mine. Am citit – drăguță, bună, veselă, prietena mea, desenează bine, din nou bună. Și Sofia mea a scris – la mia preferita (preferata mea). Cât pe ce să izbucnesc în lacrimi. Și eu am scris pe bucata mea de hârtie – HAPPY. Pentru că iubesc atât de mult școala noastră. Când va fi sfârșitul vacanței, mamă?

18 bucăți de hârtie. 17 chiar. Care face copilul fericit.

Autorul – Irina Plitchevici