S-a demonstrat științific: Tămâia are proprietăți antidepresive!

Tămâia este rășina unor specii de arbuști, care se utilizează în ceremoniile religioase. Aceasta împreună cu aurul și smirna a fost adusă în dar pruncului Isus Hristos.

Tămâia este arsă în ritualurile religioase romano-catolice, în cele creștin-ortodoxe, dar și în ceremoniile arabe. La creștini, tămâia simbolizează sfințenia și mirosul unei vieți smerite.

Probabil ai auzit de afirmația: „ Se teme, ca dracul de tămâie”. Se considera, că tămâia ferește de necaz. O punguță cu tămâie purtată la gât era asemenea unui talisman scump, care ar proteja de rele.

Un grup de biologi de la Universitatea Americană John Hopkins, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Ierusalim au reușit să stabilească, că fumul tămâiei arse conține substanțe care alungă frica.

Fumul de tămâie activează canalele ionice din celulele creierului și reduce anxietatea.

Pentru a stabili acest fapt, cercetătorii le-au injectat șoarecilor acetat de incensol – component al rășinei arbuștilor Boswellia. S-a dovedit, că substanța acționează asupra zonelor creierului, care, conform oamenilor de știință, sunt responsabile de emoții.

Chiar și o cantitate mică de fum de tămâie are proprietăți antidepresive, reduce stările de frică și îngrijorare.

„Înțelegerea faptului, cum acetatul de incensol influențează anumite zone ale creierului va ajuta oamenii de știință să studieze bolile sistemului nervos” – susțin participanții la cercetare.

Așadar, tămâia poate ajuta celor care suferă de depresie majoră, boala care afectează aproximativ 15 milioane de oameni. Preparatele medicamentoase ajută în reducerea simptomelor doar pentru o perioadă de timp, iar uneori pot agrava depresia.

Tămâia ajută să faci față nu doar stărilor de îngrijorare și frică. Aceasta, de asemenea, este un remediu eficient împotriva grețurilor, tusei, scade tensiunea arterială, dar și îți poate proteja casa de insectele nedorite, cum ar fi țânțarii!