Războiul dintre frați: Au creat „Adidas” și „Puma” după care nu și-au vorbit până la sfârșitul vieții!

Povestea a început în anii 1920 în orașul Herzogenaurach din Germania. Rudolf Dassler s-a născut în data de 26 martie 1898 în familia unui cizmar și a unei spălătorese, devenind cel de-al treilea copil în familie. Doi ani mai târziu, pe lume a apărut fratele său mai mic Adolf. Frații iubeau foarte mult sportul și întotdeauna au concurat unul cu celălalt.

Atelierul fraților Dassler

Interesul pentru competițiile sportive l-a făcut pe tânărul Adi Dassler să înceapă să producă propria încălțminte sportivă cu crampoane. Invitând un prieten-fierar, care îi confecționa crampoanele pentru pantofi, Dassler-junior își deschide propria afacere în spălătoria mamei sale.

Puțin mai târziu, acesta îl ia în calitate de partener pe fratele său Rudolf, care nu prea se pricepe la producția încălțămintei, dar știe cum să o vândă. Frații Dassler formau o echipă perfectă: în vreme ce Adi se concentra pe „creație”, fratele cel mare avea ca sarcină să se ocupe de marketing.

În anul 1924 se deschide prima lor firmă: „Gebrüder Dassler”(Frații Dassler). Producția se extinde treptat, pantofii sunt de o calitate înaltă, iar primul lor succes a venit în anul 1928, când la Jocurile Olimpice din Amsterdam câțiva atleți și-au făcut apariția în încălțămintea sportivă „Frații Dassler”.

Patru ani mai târziu, la Jocurile din Los-Angeles, germanul Arthur Yonath a câștigat medalia de bronz, la fel purtând pantofii de la aceeași firmă.

Frații Dassler au devenit bogați încă înaintea Olimpiadei din Berlin – ei chiar erau numiți cea mai prosperă familie din Herzogenaurach. Și-au cumpărat o casă foarte mare și trăiau acolo toți împreună: la primul nivel – familia lui Adolf, la al doilea – familia lui Rudolf, deasupra lor – părinții. În curând, în casă a devenit cam strâmt: soția lui Rudolf se certa cu soția lui Adolf, iar fiecare dintre frați își apăra soția.

În anul 1936, odată cu Olimpiada de la Berlin, faima fraților Dassler avea să atingă cote mondiale. Americanul Jesse Owens a purtat pantofi de sport marca Dassler și a câștigat patru medalii de aur la probele de alergat. Evident, toți comentatorii au subliniat că succesul americanului a datorat în mare parte pantofilor Dassler.

Primul conflict

Trebuie să menționăm, că ambii frați erau naziști. În 1932 ei au votat pentru NSDAP, iar în luna mai a anului 1933 frații au devenit membri de partid. După începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, frații erau nevoiți să confecționeze încălțăminte pentru necesitățile celui de-al Treilea Reich, iar în 1943 frații au fost chemați pe front. Cu toate acestea, Adolf a fost repede întors acasă pentru a continua să conducă fabrica.

Rudolf a petrecut doi ani de zile într-un birou de dactilografiere, după care a dezertat acasă, unde a fost arestat de Gestapo.

În drumul spre lagărul de concentrare a fost eliberat, iar mai poi iarăși arestat de către soldații americani. În timpul arestului, Rudolf a aflat că, cel care a raportat despre el, era nimeni altcineva decât fratele său Adolf. Pentru a se răzbuna, Adolf a declarat autorităților americane, că inițiativa de a produce încălțăminte pentru al treilea Reich îi aparține în întregime lui Adolf.

În anul 1948 a murit Christoph Dassler – tatăl fraților și unicul om, care nu le permitea să se certe și să împartă compania. După asta, în oraș au apărut două fabrici de încălțăminte sportivă – Addas și Ruda.

După câteva luni, Rudolf a schimbat denumirea în alta mai armonioasă – Puma. Iar Adolf a mai adăugat o literă și a lipit încă o bandă alături de cele două, care au fost aplicate pe producția pe care o confecționa împreună cu fratele său. În același timp, întregul oraș Herzogenaurach a început să să se dușmăneasă, căci locuitorii s-au împărțit în două tabere – cei care lucrau la Adi și cei care lucaru la Rudolf.

Dorința continuă de a se întrece unul pe altul a dus la faptul, că în lume nu mai putea exista încălțăminte mai bună decât producția Adidas și Puma.

Fabricile lor se aflau la 500 metri una de alta și fiecare tindea să devină mai renumit. Prima victorie răsunătoare a avut-o Adidas: antrenorul echipei naționale de fotbal a Germaniei a încheiat un contract și în curând, întreaga echipă se antrena purtând pantofii cu trei benzi.

Rivalitatea era foarte acerbă, deoarece întreprinderile serveau fie Adidas, fie Puma, angajaților le era strict interzis să se căsătorească sau să se întâlnească cu oamenii din compania concurențială. Firmele se acuzau constant de spionaj.

Sfârșitul ostilității

Rudolf Dassler a decedat în anul 1974 la vârsta de 76 de ani, suferind de cancer la plămâni. Adolf nu a venit la înmormântare, limitându-se la un apel telefonic către preot, căruia i-a spus că își iartă fratele. Patru ani mai târziu a decedat Adolf. Însă, rivalitatea dintre companii nu s-a încheiat până în momentul când moștenitorii lui Adolf Dassler nu s-au certat între ei și au vândut compania cu cifra anuală de afaceri de peste jumătate de miliard de dolari pentru doar 390 de milioane.

În anul 2009, după 60 de ani de la desfacere, companiile au organizat un meci de împăcare. Ei au făcut asta de Ziua internațională a păcii – 21 septembrie. „Noi credem în faptul, că sportul îi poate apropia pe oameni.” – a spus atunci șeful consiliului de administrație a companiei Adidas – Herbert Geiner. El a fost suținut de către șeful Puma – Johann Zeitz: „Astăzi este cea mai importantă zi pentru companiile noastre.”