Deja știu și eu secretul! Cum înțelepții fac observații, fără să supere pe cineva

Îmi amintesc cum un profesor a așteptat câteva săptămâni să-mi facă o observație. De ce a zăbovit atât de mult? La urma urmei, o remarcă se face, de obicei, imediat după ce o persoană a greșit.

Apoi mi-am dat seama că acest fapt îl face cu adevărat înțelept.

Care este scopul unei remarci? Să te asiguri că o persoană care a comis o gafă este dispusă să-și schimbe comportamentul. Cum trebuie să i se facă această remarcă, astfel încât, în primul rând, să nu-l jignească, și în al doilea rând, să înțeleagă că trebuie să se comporte altfel?

La urma urmei, dacă ofensezi o persoană, remarca nu va funcționa, iar cuvintele nu vor avea scopul propus și, în plus, vor dăuna ambelor părți.

Observația nu se face niciodată în momentul când ești deranjat sau furios. Prin urmare, oamenii înțelepți mai întâi se calmează, ies din zona de conflict, fac o pauză și așteaptă momentul potrivit.

Un cuvânt poate despărți pentru totdeauna doi oameni sau, din contra, le poate consolida relația.

Ce cuvinte spui atunci când ești ofensat? Răspunzi imediat cu supărare? Sau îți dai timp să te răcorești, astfel încât să poți lua o decizie echilibrată?

De multe ori am văzut cum profesorul despre care am vorbit la început se retrage și așteaptă ca eu sau el să se calmeze. De exemplu, în situația în care cineva „mi-a tăiat calea”, profesorul a spus calm: „lăsă-l să treacă, se grăbește, probabil”. Oamenii inteligenți înțeleg că remarcile în momentele de furie pot duce la consecințe grave.

Să faci o remarcă unui om, fără ca să-l superi și ca aceasta să aibă efect pozitiv, de fapt, este o artă – pe care trebuie să o înveți.