Profeția tragică și alte lucruri interesante despre Notre-Dame – Catedrala unde a fost încoronat Napoleon!

În data de 15 aprilie 2019, în capitala Franței a avut loc un incendiu în catedrala Notre-Dame. Acesta a mistuit turla și acoperișul legendarei construcții.

1.Cea mai faimoasă catedrală din Franța 

Catdrala Notre-Dame din Paris reprezintă cel mai vizitat monument istoric din capitala franceză. Numărul mediu de vizitatori pe săptămână este de 30.000 până la 50.000 de oameni. Cu peste 13 milioane de vizitatori în fiecare an, catedrala este chiar mai căutată decât turnul Eiffel.

2.Locul închinării romane

Pe locul unde se înalță astăzi fascinantul edificiu sacru, în Antichitate, romanii au ridicat un templu dedicat lui Jupiter. Tot aici a fost construită o bazilică, dar și o biserică în stil romanic, închinată sfântului Ștefan. Unele rămășițe care au supraviețuit din acea epocă pot fi văzute în muzeul arheologic „Cripta Notre-Dame”.

3.Un sobor foarte vechi

Fiind unul din simbolurile capitalei franceze, Notre-Dame este un sobor foarte vechi. Construcția lui a început în anul 1163 și a continuat mai mult de un secol. Cel care a propus ridicarea unei astfel de catedrale a fust Maurice de Sully, episcop de Paris. În anul 2013 catedrala a celebrat cea de-a 850-a aniversare.

4.Prada revoluționarilor

La fel ca multe biserici, catedrala a fost jefuită în timpul Revoluției franceze. Revoluționarii au jefuit tot ce era mai valoros și o mare parte a mobilierului, altarele și statuile au fost distruse, iar unele sculpturi decapitate.

5.Templul rațiunii

La scurt timp după asta, Notre-Dame a devenit „Templu al rațiunii”. Așa-numitul Cult al Rațiunii a devenit noua religie, care a fost introdusă în timpul revoluției, pentru a înlocui creștinismul și a promova valorile noii republici, cum ar fi egalitatea și libertatea. Catedrala a fost unul din principalele locuri de închinare a acestei religii până la interdicția acesteia câțiva ani mai târziu.

6.Încoronarea lui Napoleon

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost locul încoronării lui Napoleon I în decembrie a anului 1804. Anume aici el a fost proclamat împărat.

7.Cartea care a salvat catedrala 

Unul din motivele pentru care renumitul scriitor francez Victor Hugo a scris capodopera „Notre Dame de Paris” a fost pentru că el a dorit să salveze catedrala, care la vremea aceea se afla într-o stare atât de proastă, încât autoritățile urmau să o demoleze. Datorită acestui roman și implicării unor grupuri religioase, catedrala a fost păstrată, iar mai apoi restaurată.

Scriitorul era deprimat de starea catedralei în urma revoluției, de aceea el a decis să o facă personajul principal al romanului său. În prefață se spune: „Și iată că nu a mai rămas nimic din cuvântul misterios sculptat în zidul turnului sumbru al catedralei, nici din soarta necunoscută, pe care acest cuvânt o desemna atât de trist, – nimic altceva decât o amintire fragilă pe care autorul acestei cărți le-o dedică. Cu câteva secole în urmă, omul care a scris acest cuvânt pe perete a dispărut din rândul celor vii, a dispărut și însuși cuvântul de pe peretele catedralei, posibil și catedrala însăși va dispărea curând de pe fața pământului. Acest cuvânt a dat naștere unei cărți întregi.”

8.A doua cea mai mare orgă 

Deși, orga din această catedrală nu este cea mai mare din Franța, această este cu adevărat impresionantă. Instrumentul constă din aproximativ 7300 de țevi, dintre care unele s-au păstrat încă din perioada medievală. Sunetul emis de ele putea fi auzit în fiecare duminică în timpul liturgiei.

9.Trei relicve ale Patimilor lui Hristos

În această catedrală sunt păstrate trei relicve ale Patimilor lui Hristos: coroana de spini, un fragment al crucii dătătoare de viață și unul dintre cuiele de la răstignirea lui Isus.

10.Sursa de inspirație

Notre-Dame din Paris i-a inspirat pe mulți artiști talentați. Despre această catedrală au fost compuse multe cântece, dintre care cel mai cunoscut a fost cântat de Edith Piaf, au fost scrise cărți, dar și musicaluri de excepție.