
Andrey Kurpatov este un psihoterapeut care studiază elementele de bază ale influenței informațiilor asupra conștiinței umane. El crede că deseori acționăm în viață în funcție de cum ne spune mintea. Pur și simplu, dacă creierul vrea ceva, o va face. Când o persoană este lipsită de ceva, atunci experimentează unele dorințe – acest lucru este firesc. Ei bine, când are de toate, atunci de ce ar trebui să se „zbată”?
1. Conștiința în așteptarea unui miracol.
“Conștiința ta își dorește încă o altă viață. Dar ce contează?”
În cuvintele sale, așteptarea noastră conștientă a unui „miracol” este suspectă. De exemplu, expresii precum „ce ar fi dacă…” sau „poate…” sunt toate fantezii obișnuite. Și până când o persoană se confruntă cu adevărat cu privațiuni grave, fie că este vorba de foame sau, să zicem, de frig, aceasta este o vorbă goală pentru cei care își permit lucruri.
Autorul acestei teorii, a descris perfect într-una dintre cărțile sale de ce oamenii deși au parte de tot ce au nevoie, oricum gândesc “cum ar fi dacă…”. Se pare că suntem clar conștienți de ceea ce ne dorim și apoi, inconștient, acționăm într-un mod cu totul diferit.
Acesta este un fel de paradox, ca și cum ceva inexplicabil ne îndeamnă să acționăm într-un mod complet diferit, spre deosebire de modul în care este necesar să acționăm conform legilor logicii și ale bunului simț.
2. Scopul corect este cheia succesului.
“Atunci când vă stabiliți obiectivele, aflați dacă drumul pe care urmează să îl faceți este cel corect.”
Mulți vor fi probabil de acord că, după ce ne-am stabilit în mod conștient un obiectiv, ne mișcăm apoi inconștient într-o direcție complet opusă. Vrei să știi de ce?
Faptul este că conștiința ne spune un lucru, iar subconștientul dictează cu totul altceva. Și cel mai adesea, al doilea prevalează asupra primului.
Celebrul psiholog american Eric Berne credea că acest lucru se datorează faptului că partea noastră inconștientă este mai puternică decât partea noastră conștientă. Subconștientul se formează adânc în copilărie.
De exemplu, un bebeluș, de îndată ce se ridică în picioare, începe ceea ce se numește „sondează această lume pentru putere”. Aleargă cu bucurie undeva, dar, de regulă, întâmpină obstacole și se poate răni. El acționează inconștient!
Întrebați-vă părinții câte lovituri și lacrimi ați avut în urma unei astfel de „cercetări”. Prin urmare, este important ca atât conștientul, cât și subconștientul să se străduiască pentru același rezultat.
3. Atenție, subconștientul poate manipula mintea!
“Nu conștiința determină soarta unei persoane, ci de cele mai multe ori deciziile copiilărești.”
Da, exact asta se întâmplă în viața noastră. De acord, nu poți contrazice asta. La urma urmei, se pare că dacă o persoană își dorește ceva în viața lui, oricum, de multe ori nu se întâmplă deloc așa cum și-a plănuit. O atracție inexplicabilă, o forță incontrolabilă îl fac să întreprindă lucruri care nu prea pot fi înțelese.
Cine obligă un adult să joace într-un cazinou? E emoție, gândești tu. Dar la urma urmei, jucătorul este conștient că va aduce pierderea.
Dar, înțelegerea acestui lucru nu îl oprește. Iată o situație similară în mod clar și ne arată cum subconștientul nostru poate manipula mintea. Aș dori să închei articolul cu cuvintele lui Andrey Kurpatov din cartea „Pilula roșie. Înfruntă adevarul!”:
“Privește în jurul tău – asta este ceea ce îți dorești cu adevărat!”