Primii născuți sunt mai inteligenți decât frații lor mai mici. Cum se explică fenomenul?

Primul copil este mai deștept decât frații săi mai mici, nu pentru că natura a jucat un rol în acest sens. Principalul factor în această problemă, cel mai probabil, este educația și mediul său.

Deseori, cel mai mare dintre copii trebuie să îi ajute pe cei mai mici în multe feluri, ceea ce ridică nivelul de IQ al acestuia. Contribuie la acest lucru și la nivelul constant crescut de atenție și responsabilitate.

Ce spune știința

Cercetătorii de la Universitatea din Leipzig, unde a fost studiat IQ-ul la copii în funcție de cel mai mare copil, au ajuns la concluzia că acest indicator este de obicei mai mare pentru copiii întâi născuți. Pentru fiecare copil următor, IQ-ul este redus în medie cu 1,5 unități. Dar, chiar dacă frații mai mari au 60% șanse să fie mai inteligenți, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. În anumite condiții și situații din familie, cei mai mici au șansa de a-i depăși pe cei mai mari.

Pe lângă IQ-ul crescut, copiii mai mari sunt mult mai activi în a-și demonstra abilitățile și, mai des, se manifestă în diverse evenimente competitive. Studii similare au fost realizate, de asemenea, în trei instituții, inclusiv Universitatea britanică. Cercetarea națională a vizat 20 de mii de copii.

Opinia experților

Dr. Julia Rohrer subliniază faptul că primii născuți din familie primesc toată atenția părinților după naștere. O tânără familie petrece mai mult timp cu ei, numai în jurul lor se învârte întreaga lume. La nașterea celui de-al doilea copil, situația se schimbă puțin, iar atenția mai mare este acordată deja copilului mai mic.

Dar pe măsură ce crește, fratele său mai mare își asumă de cele mai multe ori sarcina de a-l crește pe cel mai mic, oferindu-i asistența cea mai variată.

Bineînțeles, în fiecare familie, viața curge în felul său, dar tendința generală este evidentă. Copiii ma mari îi ajută pe cei mai mici să se familiarizeze cu lumea, devenind “tutorii” lor și, astfel, învață și ei. De aici și nivelul ridicat de IQ.