![Untitled-2[1]](https://povestiri.net/wp-content/uploads/2019/05/Untitled-21-1.jpg)
Permanganatul de potasiu ne este cunoscut tuturor încă din școală, de la lecțiile de chimie. Acestea sunt niște cristale de culoare violet închis care vopsesc apa în culoarea roz. Mamele și bunicile noastre utilizau foarte des acest remediu ieftin dar eficient pentru tratarea diferitor boli, datorită faptului că este un excelent antiseptic care distruge microbii și bacteriile dăunătoare.
Permanganatul de potasiu este un oxidant puternic care poate dezinfecta eficient țesuturile corpului uman. Însă, utilizarea acestuia necesită precauție sporită, căci o soluție prea concentrată poate cauza arsuri pe piele.
Cum se diluează permanganatul de potasiu în scopuri medicale
Regula principală este să respecți cu strictețe proporțiile în timp ce pregătești soluția. Pentru prelucrarea rănilor se utilizează cel mai des soluția de 0,1 – 0,5%. Pentru pregătirea unei soluții slabe se ia 1 litru de apă și se adaugă 2-3 cristale de permanganat. Pentru ca acestea să se dizolve mai ușor, poți utiliza apă caldă.
Cum se diluează permanganatul de potasiu pentru prelucrarea plantelor
Alimentarea cu soluție de permanganat de potasiu sporește rezistența plantelor nu doar în fața bolilor, dar și a timpului nefavorabil. Pentru pregătirea soluției, permanganatul de potasiu se măsoară în grame și se diluează în cantități mari de apă. Dacă nu dispui de un cântar, folosește o linguriță mică. O linguriță pentru ceai conține aproximativ 6 grame de permanganat de potasiu.
Iată 10 moduri răspândite de utilizare a permanganatului de potasiu în grădină:
1.Dezinfectarea spațiilor de plantare
Permanganatul de potasiu este foarte util pentru a dezinfecta ghivecele și spațiile în care urmează a fi plantate culturile. Pentru această procedură pregătește soluția: în 10 litri de apă se dizolvă 3 lingurițe de permanganat de potasiu.
2.Pregătirea și decontaminarea solului pentru răsaduri
După ce vasul a fost pregătit, e timpul să ai grijă de sol. Nu contează ce fel de pământ ai de gând să utilizezi, chiar dacă l-ai cumpărat sau l-ai adus de afară acesta trebuie dezinfectat. Amestecă 5 grame de permanganat de potasiu cu 1 litru de apă. Udă solul cu soluția pregătită. Acum poți fi sigur că îți vei proteja plantele de apariția bolilor și a dăunătorilor!
Cu aceeași soluție se poate decontamina și solul din sere: 1 litru de soluție se toarnă la plantarea răsadului de roșii, castraveți și alte legume.
3.Prelucrarea semințelor înainte de sădire
Dacă înainte de a fi semănate, semințele vor fi înmuiate într-o soluție de permanganat de potasiu, acest fapt le va dezinfecta și vor distruge agenții patogeni, dar și le vor asigura o cantitate de permanganat pentru creștere. În final, vei obține o producție bogată și ecologică. Semințele se țin 20 de minute într-o soluție de pregătită din 1 gram de permanganat și 1 litru de apă. După aceasta spală-le și lasă-le să se usuce.
4.Prelucrarea bulbilor și a tuberculilor înainte de sădire
Aceștia sunt vulnerabili în fața diferitor boli, de aceea necesită să fie prelucrați cu o soluție de permanganat de potasiu. Este o procedură migăloasă, dar eficientă.
Prelucrarea cepelor înainte de sădire: Dizolvă în 1 litru de apă 3 grame de permanganat și lasă cepele în acest amestec timp de 1 oră.
Prelucrarea cartofilor: Amestecă în 10 litri de apă 10 grame de permanganat de potasiu. Lasă bulbii de cartofi în această soluție timp de 20-30 de minute.
În aceeași soluție poți prelucra bulbii de lalele, narcise, gladioli și a altor plante bulboase.
5.Dezinfectarea pivniței și a subsolului
Înainte de depozitarea roadei, de obicei, trebuie să faci curățenie și să prelucrezi aceste încăperi cu un antiseptic. O opțiune excelentă este soluția de permanganat de potasiu care distruge microbii și mucegaiul. Este necesar să ștergi și să pulverizezi nu doar locurile în care va fi depozitată recolta, dar și pereții.
Inhalarea pe termen lung a vaporilor de permanganat de potasiu într-o încăpere închisă poate provoca intoxicație, de aceea poartă o mască și mănuși de protecție.
6.Dezinfectarea uneltelor pentru grădină
Pe instrumentele de grădină se adună foarte mulți agenți patogeni. De exemplu, dacă ai tăiat ramurile copacilor bolnavi cu foarfeca de grdină apoi te-ai apucat de trandafiri, aceștia pot avea de suferit. Așadar, pentru dezinfectarea instrumentelor de grădină pregătește o soluție concentrată de cel puțin 1 linguriță de permanganat la 1 litru de apă.
7.Fertilizarea solului și a plantelor
În compoziția soluției intră manganul și potasiul, care sunt necesare plantelor pentru dezvoltare și fotosinteză. Un remediu atât de ieftin și accesibil, va fi un plus excelent pentru fertilizare, va crește rezistența plantelor la boli și la condițiile nefavorabile de mediu.
Concentrația soluției este foarte importantă, de aceea trebuie să respecți cu strictețe proporțiile. Varza, sfecla, morcovul, cartoful se udă cu această soluției la mijloc de vară. Pentru asta pregătește un amestec din 3 grame de permanganat și 10 litri de apă. Această cantitatea este suficientă pentru 2-4 metri pătrați. De asemenea, poți uda și coacăza, zmeura și agrișii cu o astfel de soluție. Este mai bine să o faci în primăvară.
8.Dezinfectarea serelor
Proprietățile antiseptice puternice ale permanganatului de potasiu permit ca acesta să fie utilizat și pentru dezinfecția serelor. Se recomandă, ca acest lucru să fie făcut în primăvară, cu puțin timp înainte de începerea lucrărilor de semănare și sădire.
Acest tip de prelucrare are loc în câteva etape:
-Curăță tot gunoiul și rămășițele din interiorul serei;
-Curăță carcasa și pereții de murdărie;
-Spală toate elementele construcției cu o soluție de permanganat de sodiu (2-3 lingurițe de permanganat la 10 litri de apă);
-Spală ușa și pragul de la intrare;
-Șterge construcția pe dinafară.
După această prelucrare aerisește bine sera, lăsând-o deschisă pentru câteva zile.
9.Permanganat de potasiu împotriva tulpinii negre la răsaduri
Tulpina neagră este capabilă să distrugă tot răsadul. Cea mai reușită măsură preventivă pentru această boală fungică este permanganatul de potasiu, utilizată în modul următor: 3-5 grame de permanganat se dizolvă în 10 litri de apă. Cu acest amestec se udă rădăcina răsadului.
10.Permangantul de potasiu împotriva tăciunii
O astfel de boală periculoasă, cum ar fi tăciunea, poate fi oprită cu ajutorul permanganatului și a usturoiului. Pentru a pregăti soluția vei avea nevoie de 100 grame de usturoi împreună cu frunze, mărunțite bine cu ajutorul tocătorului de carne, toarnă 1 pahar de apă caldă și lasă totul să se infuzeze. După o zi, scurge apa și adaugă în ea 1 gram de permanganat de potasiu. Acest concentrat se diluează cu 10 litri de apă, se toarnă într-un pulverizator, după care plantele se stropesc la fiecare 10 – 15 zile în mod repetat.