„Până în 2050, jocurile video vor deveni sensul vieții pentru clasa inutilă de oameni”

Algoritmii și roboții vor executa sute de profesii în locul oamenilor, însă în locul acestora vor apărea noi tipuri de angajare, scrie istoricul și autorul cărții „Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului” Yuval Noah Harari. Astfel, în viitor, va deveni populară profesia de designer de lumi virtuale, însă nu fiecare o va putea stăpâni. „Munca va necesita creativitate și flexibilitate și nu este clar încă dacă un simplu șofer de taxi sau un agent de asigurări de 40 de ani va putea să se reprofileze într-un designer al lumilor virtuale”, scrie Harari.

Chiar dacă deținătorii unui job tradițional vor putea găsi o nouă specializare, lumea va continua să se schimbe. După ceva timp, fiecare specialist va fi nevoit să se „reinventeze” din nou, este convins istoricul. Problema viitorului nu va fi doar cea a locurilor de muncă, ci crearea profesiilor cărora oamenii să le facă față mai bine decât algoritmii.

„Până în 2050, se va forma o nouă clasă de oameni – o clasă inutilă. Aceasta va include nu doar șomeri, ci oameni care, în principiu, nu vor fi capabili să obțină un loc de muncă accesibil”, scrie Harari.

Clasa inutilă nu va fi săracă – dezvoltarea tehnologiei va duce la acumularea de capital și va permite achitarea venitului de bază necondiționat al cetățenilor. Problema viitorului nu va fi lipsa de bani, ci lipsa posibilității de angajare și a sentimentului de satisfacție. Dacă oamenii nu au o ocupație și nu au obiective asupra cărora să muncească, ei încep să înnebunească, este convins istoricul israelian.

În viitor, mulți se vor dedica jocurilor pe calculator. „Oamenii de prisos, din punct de vedere economic, vor putea petrece din ce î ce mai mult timp în lumile virtuale tridimensionale, în care vor găsi mai multe emoții decât în lumea reală”, susține Harari.

Deja astăzi, mulți refuză să lucreze în favoarea jocurilor video. Potrivit unui studiu realizat de economiștii americani, 22% dintre bărbații americani fără studii superioare nu au lucrat o zi în ultimile 12 luni. Potrivit Biroului American de Statistică a Muncii, în ultimii 15 ani, timpul liber pentru lucrătorii cu un nivel scăzut de calificare a crescut cu 4 ore pe săptămână, iar 3 ore din acest timp sunt alocate jocurilor video.

Harari sugerează că până în 2050, oamenii vor explora noi scenarii de joc – fie în formatul jocurilor video, fie în formatul de noi religii și ideologii. Sensul vieții va fi întruchipat în activități și ritualuri noi. Munca, potrivit, istoricului, a fost sensul vieții numai în anumite perioade ale istoriei și în anumite sisteme sisteme filozofice.

În cartea sa, „Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului”, Yuval Noah Harari descrie posibilele religii ale viitorului. El se referă la „dataism” – o ideologie nouă, conform căreia o persoană și-a pierdut rolul dominant în lumea digitală și a cedat în fața inteligenței artificiale.

Un alt sistem de valori – tehno-umanismul se bazează pe dezvoltarea capacităților umane prin interfețe neuronale și cyborgizare. Conform prognozelor lui Harari, până în anul 2100, omul inteligent va înceta să mai existe ca specie, deoarece umanitatea se modifică cu ajutorul inteligenței artificiale și biotehnologiei.