Osho: „Un om fericit nu are nevoie de nicio religie, de niciun templu…”

„Ființele umane pot fi extrem de fericite și extrem de nefericite – și ele sunt libere să aleagă. Această libertate este plină de pericol, această libertate este foarte dificilă, pentru că responsabilitatea cade pe tine. Și cu această libertate s-a întâmplat ceva, ceva a mers greșit. Cumva, omul a ajuns întors cu susul în jos.

Oamenii caută să mediteze. Meditația este necesară numai în caz că nu ai ales să fii fericit. Dacă ai ales să fii fericit, atunci nu ai nevoie de nicio meditație. Meditația are o funcție vindecătoare: dacă ești bolnav, atunci ai nevoie de un tratament. Dar, de îndată ce vei începe să alegi fericirea, de îndată ce vei hotărî să fii fericit, nu vei mai avea nevoie să meditezi. Atunci meditația începe să se întâmple de la sine.

În lume există atât de multe religii, pentru că există atât de mulți oameni nefericiți. Un om fericit nu are nevoie de nicio religie. Un om fericit nu are nevoie de niciun templu, de nicio biserică – deoarece, pentru un om fericit toată existența devine templu, întreaga existență devine biserică. Un om fericit nu face nicio activitate religioasă, pentru că toată viața lui este religioasă. Orice ai face în fericire este rugăciune – munca ta devine închinare; în respirația ta apare noblețe, har, grație.

Fericirea se întâmplă atunci când ești în ton cu viața ta, într-un ton atât de armonios, încât orice ai face îți va aduce bucurie. Atunci, dintr-o dată afli că meditația te urmează. Dacă iubești munca pe care o faci, dacă îți place modul în care trăiești, atunci ești meditativ. Atunci nimic nu te distrage. Dacă ceva te distrage, asta pur și simplu demonstrează faptul, că ceea ce faci nu este cu adevărat interesant pentru tine.”

Osho