
În epoca modernă putem afla multe lucruri interesante despre trecut nu doar citind cărți de istorie. Uneori, tehnologia ne permite să analizăm trecutul în cele mai mici detalii: oamenii de știință sunt capabili să recreeze imaginea orașelor distruse și chiar înfățișarea oamenilor, care au trăit cu mult timp în urmă.
În anul 2014, arheologii au descoperit rămășițele unui om care a trăit cu 1300 de ani în urmă în Elveția. Cercetătorii i-au dat numele de Adelasius Elbachus. Acesta avea în jur de 19 – 22 de ani, suferea de osteomelită și, judecând după pietrele care înconjurau locul descoperirii, avea un statut social înalt.
În anul 2014, în Elveția au fost descoperite rămășițele unui bărbat care a trăit în jurul anului 700 d. Hr.
În baza unui model 3D al craniului său, oamenii de știință au reușit să reconstruiască fața lui.
Cel care a lucrat asupra acestui proiect a fost Oscar Nilsson – specialist în modelarea 3D a feței, arheolog și expert medico-legal.
Trebuie remarcat faptul că cel mai mult l-a uimit pe Oscar starea dinților lui Adelasius – aceștia s-au păstrat foarte bine. De regulă, restaurarea dinților creează unele dificultăți: este necesar să se acorde atenție altor părți ale feței, să se țină cont de mulți alți factori, cum ar fi clima și ADN-ul, încă aici nu a apărut această problemă.
Starea dinților l-a uimit pe specialist într-atât, că i-a oferit bărbatului un zâmbet ușor.
Unii ar putea spune, ei și ce? De fapt, nu este permis să se facă acest lucru, deoarece cei care îl văd își pot distrage atenția de la parametrii fizici ai chipului reconstruit și se concentrează asupra faptului că văd în fața lor o persoană fericită. Dar, în acest caz, Oscar a decis să ignore aceste legi nescrise. Prin urmare, Adelasius ne zâmbește ușor din trecutul îndepărtat.
Acum avem posibilitatea să îl privim și să ne imaginăm, cum arătau oamenii în Evul Mediu timpuriu. Sperăm că el nu este ultimul om, a cărui înfățișare este reconstruită de oamenii de știință.