Oamenii de știință au descoperit care este „diferența perfectă” de vârstă între un bărbat și o femeie, ce va garanta o relație puternică

Când plănuiți să construiți o relație cu cineva, țineți cont de mai mulți factori: valorile personale comune, atractivitatea, interesele și hobby-urile persoanei în cauză. Uneori, hobby-urile pot fi atât de comune, încât nici măcar nu ești atent la vârsta persoanei cu care ai început să ai o relație.

Dar te-ai întrebat vreodată cât de mult afectează vârsta cu adevărat succesul relațiilor ulterioare? Există într-adevăr o „diferență ideală” de vârstă?

Oamenii de știință de la Universitatea Emory din Atlanta au încercat să găsească răspunsul la această întrebare. Ei au realizat un studiu în care au invitat câteva mii de cupluri de vârste diferite și din țări diferite, apoi au calculat matematic diferența ideală de vârstă care crește șansele pentru relații mai stabile și pe termen lung.

Iată rezultatul pe care l-au obținut:

Pentru început, merită să spunem că vârsta nu are asemănare cu alte caracteristici

Ai auzit de faimoasa zicală că unele cupluri sunt “ca două picături de apă”? De obicei, această zicală implică faptul că persoanele în cauză au calități personale similare, experiențe de viață, au aceeași viziune asupra vieții, etc.

Această frază este în general adevărată atunci când vine vorba de lucruri precum relații sau dragoste.

Oamenii sunt atrași de cei care sunt asemănători cu ei în mai multe moduri: educație, valori personale, rasă și etnie, hobby-uri, etc. Toate aceste lucruri sunt capabile să unească doi oameni similari de vârste diferite, așa că adesea într-o relație poți vedea o diferență de 5,10,20 și uneori chiar și 30+ ani.

Cu toate acestea, oricât de sigur ar fi acest model, oamenii de știință au descoperit că vârsta joacă un rol foarte important și serios, având o influență majoră asupra faptului dacă relația/căsătoria va avea succes sau nu (pe termen lung).

Deci, care este diferența de vârstă ideală pentru o relație stabilă și puternică?

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Population Economics, oamenii de știință au descoperit un model conform căruia satisfacția căsătoriei scade mai mult la cuplurile cu o diferență mare de vârstă, comparativ cu cuplurile de o vârstă mai apropiată.

1. Diferența de vârstă până la 5 ani

Cercetătorii au indicat că riscul de despărțire pentru cuplurile cu o diferență de vârstă de până la 5 ani este de la 18 la 20%.

De obicei, la principalele probleme în relațiile cu o astfel de diferență de vârstă, cercetătorii includ: dezvoltarea prea rapidă a unor astfel de relații (pe emoții) și probleme financiare (cu cât cuplul este mai tânăr și mai apropiat de vârstă, cu atât starea lor financiară este mai dificilă), care de multe ori duc la scandaluri, certuri și apoi duc la despărțire sau divorț.

2. Diferența de vârstă peste 10 ani

Dacă diferența de vârstă a unuia dintre parteneri este mai mare de 10 ani, atunci riscul eșuării unei astfel de relații sau căsătorii crește dramatic la 30%.

În această categorie de vârstă, există adesea frustrări mai intense, certuri, tulburări interpersonale și probleme legate de copil care duc la despărțire și divorț.

3. Diferența de vârstă peste 20 de ani

Pentru cuplurile cu o diferență de vârstă de 20 de ani sau mai mult, previziunile sunt cu adevărat negative, deoarece riscul de despărțire, potrivit cercetătorilor, este de până la 95%.

Acest procent provine din mai multe puncte negative: reacția publică negativă, dezaprobarea familiei și a celor dragi, o diferență puternică de interese, precum și posibile probleme de sănătate ale unui partener mai în vârstă.

4. Diferența perfectă de vârstă

Studiile au arătat că o diferență de vârstă de 5 până la 7 ani oferă cea mai ideală și stabilă relație (riscul de despărțire în acest caz este de doar 12 până la 14%). Da, acesta este, de asemenea, un risc destul de mare (până la 14%), dar oamenii de știință au descoperit că anume această diferență contribuie la un risc mai mic a unei relații eșuate decât toate celelalte diferențe de vârstă.

Cuplurile cu o diferență de vârstă atât de mică se confruntă cu mai puține neînțelegeri și contraziceri. Un bărbat mai în vârstă cu 5-7 ani decât o femeie are mai multe șanse să fie destul de matur și cu un statut financiar stabil. Cuplurile cu această diferență au și o bază generațională similară pentru o mai bună comunicare, au timp să se înțeleagă și au oportunități de a-și implementa ideile sau planurile comune. Această diferență de vârstă este mult mai ideală decât altele, deoarece ajută cuplul să obțină mai multă stabilitate și înțelegere unul pentru celălalt.

Cercetare suplimentară

Una din teoriile susținute de datele prezentate în studiu, este că cuplurile cu o diferență mare de vârstă sunt mai puțin rezistente la șocurile relaționale negative create de dificultățile economice (dacă partenerul mai în vârstă își pierde veniturile/avuția) sau din cauza bolilor care duc la deteriorarea relațiilor apropiate din punct de vedere fizic.

De asemenea, este de remarcat faptul că, în medie, atât bărbații, cât și femeile au manifestat un nivel mai ridicat de satisfacție în căsătorie, atunci când au fost în relații cu parteneri de o vârstă mai apropiată (până la 7 ani) decât cei cu o diferență mai mare de 10 ani.

În studii au fost menționați și alți factori, inclusiv copiii și pensionarea, care pot reduce un anumit procent din distrugerea relației, dar doar cu câteva puncte procentuale.