Oameni săraci care vor să pară bogați: cât de mult ne demoralizează invidia și comparația cu cei din jurul nostru

Fericire artificială – dependența de lucruri a secolului XXI…

Când ai o mașină scumpă, lucruri frumoase, o casă scumpă și alte simboluri de statut, începi să simți că valorezi mai mult și te ridici cu un nivel deasupra celor care nu le au pe toate. Te uiți la vecinul tău cu o mașină mai ieftină și îți spui că e pentru că sunt atât de cool și fac mai mulți bani. Prin urmare, el este un sărac, iar eu sunt un om bogat. Crezi că vecinul probabil crede că ești un tip tare, din moment ce ai o mașină atât de grozavă. Iar gândul la asta îți încălzește inima și te ajută să te ridici în ochii tăi. Stima ta de sine crește. Te simți semnificativ și important când treci pe lângă un vecin sau când conduci până la o intersecție unde mașinile sunt mai ieftine decât a ta.

Dacă mașina vecinului tău este mai bună decât a ta, atunci acest lucru îți scade stima de sine, deoarece vecinul tău are mai mult succes în ochii tăi decât tine. Și atunci, pentru tine există o singură cale de ieșire, cu prima ocazie, vei încerca să-ți recâștigi avantajul. Și nu este vorba doar despre mașini.

Va fi așa pentru totdeauna și stima de sine va scădea și va crește tot timpul. De fiecare dată când cineva din mediul tău are ceva mai scump decât tine, stima ta de sine va scădea. Dar de fiecare dată când cineva din mediul tău are ceva mai rău decât tine, sentimentul de superioritate regală îți va reveni. Depinde cât de fericiți ne simțim.

Charles de Montesquieu, scriitor și filozof, a spus odată:

“Dacă am vrea doar să fim fericiți, ar fi ușor de realizat; dar vrem să fim mai fericiți decât ceilalți oameni, iar acest lucru este aproape imposibil, pentru că mereu ni se pare că alții sunt mai fericiți decât noi.”

În căutarea fericirii artificiale, oamenii se transformă în dependenți de lucruri care își vor menține valoarea în raport cu oamenii din jurul lor cu orice preț. Cumpără un telefon nou, își schimbă mașina, cumpără blugi scumpi și mobilier scump pentru casă în cazul în care cei din jur vin să-i viziteze și folosesc parfumuri scumpe pentru a le sublinia gustul și rafinamentul. Dar din moment ce este foarte scump, nu este neobișnuit pentru persoanele cu patos, aceștia sunt oameni cu datorii imense.

Așa că oamenii se așează pe un ac de credit, în căutarea fericirii. Cel mai rău lucru pentru ei este că se vor scufunda la nivelul celor pe care îi consideră sub ei ca nivel, iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple, sunt gata să plătească orice bani.

Pentru a-și menține statutul inexistent, ei cheltuiesc mulți bani pe orice lucru care îl confirmă.

Dacă există ceva care nu se potrivește cu statutul lor, ei îl ascund în toate modurile posibile. Și invers, ceva care subliniază statutul este promovat în toate modurile posibile. De exemplu, o vacanță într-un hotel de 5 stele va fi cu siguranță menționată în statutul rețelelor de socializare. În timp ce un hotel de 3 stele se va ascunde în toate modurile posibile.

Dacă nu au o casă scumpă, o vor ascunde în toate modurile posibile. Viața unor astfel de oameni se transformă într-o înșelăciune. Ei nu numai că îi înșală pe alții, ci se înșală pe ei înșiși. Ei sunt siguri că aparțin cu adevărat statutului pe care îl imită și ignoră în orice mod posibil faptul că acel statut este rezultatul unor datorii pentru care vor plăti toată viața.

La un moment dat în viața lor, când băncile nu vor mai da bani, iar sursa de bucurie și fericire este tăiată, cad într-o depresie profundă. În același timp, de obicei dau vina pentru toate necazurile pe seama băncilor, a guvernului, a unei vieți grele și a unui angajator care scade salariile în mod nedrept. Singura persoană pe care nu o vor învinovăți niciodată sunt ei înșiși. Până la urmă, tot ce și-au dorit a fost doar să fie „ca toți ceilalți” și să nu piardă anii importanți ai vieții lor, luând totul din plăcerea viații. Ar putea fi ei vinovați pentru situația lor economică deplorabilă?

Și în concluzie, cred că ar fi corect să citez cuvintele lui Henry Ford.

„Nu am nevoie să stau într-un hotel scump, pentru că nu văd rostul să plătesc în exces pentru anumite lucruri de care nu am nevoie. Oriunde mă opresc, sunt Henry Ford. Și nu văd mare diferență în hoteluri, pentru că chiar și în cel mai ieftin hotel te poți relaxa la fel de bine ca în ​​cel mai scump. Și haina asta – da, ai dreptate, a purtat-o ​​și tatăl meu, dar nu contează, pentru că în această haină sunt încă Henry Ford. Fiul meu este încă tânăr și fără experiență, așa că îi este frică de ceea ce vor crede oamenii dacă se cazează într-un hotel ieftin. Nu îmi fac griji cu privire la părerile altora despre mine, pentru că îmi cunosc adevărata valoare. Și am devenit miliardar pentru că pot număra banii și pot distinge valorile reale de cele false.”