O legendă interesantă despre Cutia Pandorei

În fiecare zi folosim numeroase aforisme și metafore, dar cunoaștem originea și ce de fapt semnifică acestea? Este întotdeauna interesant să cunoști în complexitatea și semnificația secretă a limbajului, pentru că uneori legendele pot fi într-o singură expresie. Deseori spunem: „să nu deschizi Cutia Pandorei” sau „am deschis Cutia Pandorei”, vedeți mai jos ce semnifică aceste expresii.

O legendă din Grecia antică: Cine este Pandora, ce reprezintă această cutie și care sunt semnificațiile din spatele acestei fraze?

Toată lumea știe mitul lui Prometeu, zeul care a dăruit foc oamenilor, furând-ul de la zeii din Olimpus. Dar nu toată lumea știe că și o femeie, pe nume, Pandora a fost implicată.

Zeii au decis să se răzbune pe impetuosul Prometeu și au creat o femeie, pe care fiecare zeu a înzestrat-o cu darul său special – ea știa totul și avea multe virtuți.

După ce zeii au decis să prezinte această creație, numită Pandora (în traducere – dăruită tuturor) lui Prometeu. Acesta s-a priceput că nu urmează nimic bun și a refuzat darul. Apoi, Pandora l-a fermecat pe fratele lui Prometeu, Epimeteu, cu care s-a căsătorit.

Ce a urmat?

Zeus a hotărât că, oricum, Prometeu trebuie cumva pedepsit. Acesta i-a trimis lui Epimeteu, prin Pandora o cutie închisă în care toate viciile, răul și boala au fost întemnițate.

Aici Pandora și-a jucat rolul.

Dotată cu o curiozitate irepetabilă, femeie a furat cutia de la soțul ei și a deschis-o. Toate necazurile s-au eliberat și au căzut asupra lumii. Când Epimeteu a realizat ce s-a întâmplat, a luat cutia de la soția sa și o voce în interior îi spunea să o mai deschidă o dată. Luptându-se cu el însuși și gândindu-se că nu va face mai rău, fratele lui Prometeu a deschis cutia din nou. Și o speranță slabă, dar luminată a ieșit din aceasta. Și așa s-a întâmplat că indiferent ce suferință cade deasupra oamenilor, va exista mereu speranță lângă suferințe și doar oamenii decid care dintre voci să le asculte.

Ce facem noi când spunem că „deschidem cutia Pandorei”?

Diferiți oameni interpretează povestea Pandorei în felul lor: unii au văzut în legendă un indiciu de natură feminină și de nesiguranță, alții – un avertisment cu privire la consecințele unor acțiuni nesăbuite, alții spun că moralul povestirii este că există mereu speranță, indiferent de circumstanțe. Ce concluzie trebuie să facem – noi singuri decidem.