Nu există greșeli, există doar lecții: 8 porunci străvechi pentru o viață fericită

„Viața este o serie de lecții pe care le poți învăța doar dacă treci prin ele” (Helen Keller)

Atunci când venim pe lume nimeni nu ne oferă o instrucțiune pentru viață. Iată câteva reguli străvechi, scrise inițial în sanscrită, care o să-ți ușureze existența.

1. Corpul este un dar pentru tine. Îți place sau nu, fără el nu vei putea trăi.

2. O să-ți înveți lecțiile. Viața este un studiu continuu, fiecare zi îți oferă oportunitatea de a învăța ceva nou.

3. Nu există greșeli, există doar lecții. Drumul tău spre înțelepciune constă dintr-o multitudine de experimente, încercări și greșeli. Compasiunea este ceea ce te poate proteja de critica celor din jur. Iar iertarea este de natură divină – un fel de „act de stingere a datoriei emoționale”.

4. Lecția se repetă până o asimilezi. Orice arată ca o problemă și îți provoacă sentimentul de dezamăgire sau iritabilitate se numește lecție. Ea se va repeta până ce o vei înțelege și o vei învăța.

Conștientizarea și capacitatea ta de schimbare sunt semnele care arată că respecți această regulă. Învinovățirea altora de nereușitele tale este un fel de negare și de încercare de a fugi de realitate. Tu ești responsabil de propriul destin și de ceea ce se întâmplă cu tine.

5. Lecțiile nu se termină niciodată. Atât timp cât ești viu, te vor aștepta mereu lecții noi. Supune-te „ritmului vieții”, nu te împotrivi. Fii suficient de umil pentru a ști să-ți recunoști slăbiciunile și suficient de flexibil pentru a te adapta la noi condiții.

6. Ceilalți oameni sunt propria ta reflexie. Tu iubești sau urăși la alții ceea ce îți place sau nu-ți place la tine. Fii răbdător, acceptă oamenii așa cum sunt, tinde spre autocunoaștere absolută și spre a te înțelege și a te simți pe tine însuți, în special gândurile și sentimentele.

7. Tu singur decizi cum trăiești. Pentru asta ai tot de ce ai nevoie. Asumă-ți responsabilitatea pentru propria viață. Încetează să încerci să controlezi incontrolabilul.

8. Toate răspunsurile sunt la tine. Ascultă-ți instinctele și simțul interior, fii atent la ceea ce-ți șoptește vocea interioară sau ceea ce te inspiră.