“Nu este așa cum vrei tu, ci cum Dumnezeu va da!”- despre influența acestor cuvinte asupra soartei

– Nu e așa cum vreau eu, ci cum Tu, Doamne!

Despre aceste cuvinte simple și despre influența lor asupra soartei omului, mereu povestea Serafim Viritski, marele monah, care practic este contemporanul nostru.

Adevărul e că, în momentul în care această poveste i s-a întâmplat, el nu era încă monahul Serafim, dar era un antreprenor de succes. Și numele lui era Muraviov Vasilii.

În acea zi, care i-a schimbat viața, s-a întors din străinătate, unde a fost cu niște afaceri. La gară a fost întâmpinat de vizitiulul său. Dar pe drum, la o intersecție, a văzut o imagine foarte ciudată: un țăran bătea cu pumnii în cap și striga:

-Nu cum vrei tu, ci cum Dumnezeu va da!

A ordonat vizitiului să oprească carul și s-a apropiat de țăran întrebându-l ce s-a întâmplat. Țăranul i-a povestit că i-au ramas acasă șapte copii bolnavi de tifos, împreună cu soția și tata.

Tatăl i-a spus:

– Tu ești singurul în putere. Du-te și vinde calul, e primăvară, cineva îl va cumpăra pentru munca în câmp și cu banii obținuți să cumperi o vacă , poate că vom supraviețui cu ea.

Țăranul a dus calul în oraș, l-a vândut, dar i-au furat banii. Era imposibil să se întoarcă acasă cu mâna goală. În așa moment teribil a fost văzut de viitorul monah, în momentul când țăranul repeta fără opire:

– Nu cum vrei tu, ci cum Dumnezeu va da!

Domnul Vasilii i-a spus țăranului să urce în carul lui, l-a dus la piață, a cumpărat câțiva cai și un car, l-a încărcat cu mâncare, a legat o vacă de car, apoi a condus țăranul amorțit de uimire și i-a dat să conducă.

Țăranul a început să refuze, nu creadea în fericirea sa, dar a primit răspuns:

– Nu cum vrei tu, ci cum Dumnezeu dă!

După acest incident uimitor, domnul Vasilii a venit acasă ,și, înainte de a merge la soția sa, l-a chemat pe frizer să-l aducă în ordine după călătorie.

Coaforul era deja acolo, așa cum a fost anunțat din timp. El a intrat imediat și l-a invitat să stea pe scaun, dar domnul Vasilii nu se putea calma: incidentul l-a uimit prea mult. Se mișca emoționat prin cameră, spunând cu voce tare:

– Nu cum vrei tu, ci cum Dumnezeu va da!

Frizerul nedumerit l-a invitat din nou pe scaun, dar domnul Vasilii repeta cu voce tare:

– Nu cum vrei tu, ci cum Dumnezeu va da!

Și atunci, frizerul înspăimântat a căzut în genunchi:

– Domnule, de unde ai aflat despre mine? – și a recunoscut că a dorit să-l omoare și să-l jefuiască, pentru că știa că a adus o mulțime de bani din călătorie. Muraviov i-a ordonat să iasă și să dispară din oraș.

După acest incident, Domnul Vasilii a dăruit o mare parte a averii sale, a contribuit la  construcția a trei mănăstiri și a lăsat sumegeneroase angajaților săi. În acel moment, dorința sa de a deveni călugăr a devenit mai puternică. Numai că nu a devenit călugăr, dar monah, a devenit un sfânt al pământului rusesc.

Cu ajutorul credinței pe care o avem, obținem protecție și ajutor. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, mamele, soțiile au cusut cruci simple pe tunicile luptătorilor și se rugau:

“Fie ca Dumnezeu să învie și dușmanii săi să se împrăștie, iar cei care-l urăsc să fugă din fața lui …”