Muzica îți provoacă piele de găină? Felicitări, creierul tău este deosebit și iată de ce!

Ți s-a întâmplat vreodată să simți cum te trec fiorii atunci când asculți o melodie care, pur și simplu, îți face pielea de găină? Dacă da, atunci ai o caracteristică unică.

Această senzație poartă denumirea de frison și provine de la cuvântul francez „frisson” care înseamnă „A tremura”.

„Această senzație este percepută ca niște unde de plăcere, care trec pe suprafața pielii. Unii experți chiar o numesc „orgasm al pielii”” – scrie, într-un articol pentru The Conversation, doctorul în filosofie Mitchell Colver de la Universitatea din Statul Utah, SUA.

De cele mai multe ori această senzație este provocată de ascultarea unei melodii emoționante. Unii oameni sunt capabili să simtă un sentiment asemănător atunci când privesc opere de artă captivante, urmăresc o scenă emoționantă de film sau atunci când intră în contact fizic cu o altă persoană.

Cercetările arată că două treimi din toți oamenii au simțit cel puțin o dată în viață senzația de frison. Iar utilizatorii rețelei de socializare Reddit chiar au creat un forum aparte pentru a discuta operele de artă care le provoacă pielea de găină.

„Am presupus, că cu cât mai puternic omul se angajează intelectual în ascultarea unei opere muzicale, cu atât este mai probabil ca el să experimenteze senzația de frison, datorită unui contact mai profund cu stimulul” – consideră Colver.

Cercetătorii susțin, de asemenea, că probabilitatea unei implicări mai complete a ascultătorului în procesul de ascultare depinde, în primul rând, de tipul personalității sale.

Pentru a testa această ipoteză, participanții la studiu au fost conectați la un dispozitiv care măsoară anumiți indici ai pielii. După asta, participanții au ascultat mai multe melodii inclusiv creațiile Air Supply, muzica lui Hans Zimmer, precum și lucrări clasice ale lui Chopin.

De asemenea, aceștia au fost rugați să completeze un test de personalitate, după care Colver a concluzionat că pentru oamenii care au experimentat senzația de frison este caracteristică o trăsătură de personalitate specială, cum ar fi „deschiderea către noi experiențe”.

„Cercetările arată, că oamenii care au această trăsătură se deosebesc printr-o imaginație neobișnuit de activă, apreciază frumusețea, iubesc natura, caută senzații noi, adesea se gândesc la sentimentele lor și apreciază diversitatea vieții” – a subliniat Colver.

Cercetătorii au făcut și înainte asemenea concluzii, însă Colver a demonstrat, că probabilitatea unei astfel de reacții la muzică nu depinde de aspectul emoțional, ci de cel intelectual al personalității. De exemplu, când omul încearcă să își imagineze, cum se va dezvolta compoziția muzicală mai departe sau încearcă să vizualizeze muzica în mintea lui.

„Vizualizarea poate fi descrisă, probabil, ca o combinație de ascultare a muzicii și a fanteziilor create de ea” – explică cercetătorul.

Astfel, oamenii, care se scufundă literalmente în muzică folosind procesele de gândire au mai multe șanse de a experimenta un „orgasm al pielii” decât cei care ascultă muzica pur și simplu ca pe un fundal plăcut.