Miercuri dimineaţă, oamenii şi-au găsit maşinile acoperite cu un strat de praf gălbui.

Duminică, norul de praf saharian, provenind în principal din Algeria, a cuprins zone importante din Spania, Elveția, sudul Italiei, Malta și insulele din vestul Mediteranei. Luni, norul gros de praf a fost împins de vânt spre nordul Italiei și sudul Franței și se așteaptă ca acesta să atingă atât Marea Britanie și Irlanda, cât și sud-vestul Germaniei, regiunea Adriatică și Balcanii de Vest.

Vestul țării a fost prima zonă afectată de ploaia cu praf saharian. La Reșița, dar și în alte zone ale județului Caraş-Severin, în câteva minute mașinile și copacii au fost acoperite cu un praf gălbui, spre roșcat

Concret, din cauza norului de praf saharian, maşinile au fost pline de praf miercuri dimineaţă în Capitală. Mai exact, un praf gălbui s-a depus pe suprafeţele exterioare.   Specialiştii atrag atenţia că şi calitatea aerului pe care îl respirăm va fi una scăzută în aceste zile, până ce norul va trece de ţara noastră.

Din cauza acestui nor de praf saharian în atmosferă se formează adevăraţi nori de praf care sunt, apoi, purtaţi de curenţii de aer. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.

Potrivit specialiştilor, persoanele care suferă de astm ar trebui să fie mai precaute atunci când ies din casă, să poarte măşti de protecţie. De asemenea, este nevoie de precauţie în cazul copiilor mici şi bebeluşilor, care ar trebui protejaţi şi evitată expunerea în aceste zile.

Depunerile din țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil miercuri, în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar spre finalul săptămânii mai ales în jumătatea de vest a țării, spuneau meteorologii.