Mai negru decât cărbunele! Vezi cum arată cea mai bizară rasă de găini din lume!

Probabil ai văzut găini, la care o parte din pene este neagră. Dar ai văzut vreodată găini total negre?

Văzând fotografiile de mai jos, am crezut că sunt prelucrate. Însă, după cum s-a dovedit a fi este vorba despre o rasă deosebită de găini negre.

Una dintre cele mai bizare rase de găini din lume este Ayam Cemani. Aceasta provine din Indonezia, unde era folosită în vechime, în ritualurile religioase. Culoarea neagră a acestor păsări își are originea într-o genă dominantă care produce hiperpigmentare. Datorită acestui fenomen, găinile și cocoșii ce aparțin soiului Ayam Cemani sunt în întregime negri. Până și carnea și organele lor interne sunt mai închise la culoare.

Rasa indoneziană a găinilor a fost descrisă pentru prima dată de către coloniștii olandezi. Se crede că acest soi a fost adus în Europa de către marinarii din Olanda.

Într-o altă variantă, rasa a fost adusă în Europa de către un crescător de păsări olandez, pe nume Jan Steverink, la finele secolului trecut. Astăzi găinile negre sunt crescute mai cu seamă în Olanda, Germania, Cehia și Slovacia.

Cocoșii au o greutate de 2 – 2,5 kg, în vreme ce găinile cântăresc până la 2 kg.

Coloritul integral negru al găinilor indoneziene are o atractivitatea stranie. Cocoșii Ayam Cemani sunt prezenți în folclorul javanez încă din secolul XII, fiind considerați drept păsări ale elitelor. Nici astăzi nu și le poate permite oricine, prețul unui exemplar fiind destul de exagerat.

În SUA, prețul unei găini de rasă indoneziană ajunge până la aproximativ 2 500 de dolari. Ouăle acestor găini sunt întunecate la culoare, însă faptul că și sângele acestora ar fi negru, este un mit.