
La începutul secolului XX, un fermier scoțian se întorcea acasă. Trecând pe lângă o mlaștină, a auzit brusc un strigăt de ajutor. Fermierul a alergat după acel glas și a văzut un băiat care încerca să iasă din mlaștină. Fermierul a tăiat repede o creangă mai groasă, s-a apropiat cu atenție și i-a întins creanga băiatului care se îneca. Când acesta a fost salvat, nu putea să-și calmeze lacrimile, tremura totul.
-Să mergem la mine în casă, – a spus fermierul. – Trebuie să te calmezi și să te încălzești.
-Nu, nu, – a fluturat băiatul din cap, – mă așteaptă tatăl meu. Probabil că își face griji.
Mulțumindu-i salvatorului său, băiatul a fugit… În dimineața următoare, fermierul a văzut cum o trăsură cu cai de rasă s-a apropiat de casa lui. Un domn bine îmbrăcat a coborât din trăsură și l-a întrebat:
-Tu ești cel ce ieri i-a salvat viața fiului meu?
-Da, eu sunt. – a răspuns fermierul.
-Cât îți datorez?
-Nu mă jigniți, domnule. Nu îmi datorați nimic. Am făcut ce ar fi trebuit să facă orice om cu inimă bună.
-Nu, nu o pot lăsa așa, pentru că fiul meu îmi este foarte drag. Numește orice sumă, – a insistat vizitatorul.
-Nu mai vreau să continui această discuție. La revedere. – Fermierul s-a întors să intre în casă, dar în același moment a ieșit fiul său.
-Este fiul tău?
-Da, – a răspuns mândru fermierul, mângâindu-l pe cap.
-Hai să facem în felul următor: o să-l iau pe fiul tău cu mine la Londra și o să-i achit studiile. Dacă el este la fel de nobil ca și tată lui, atunci nici tu, nici eu nu vom regreta această decizie.
Au trecut anii. Fiul fermierului a absolvit școala, apoi universitatea de medicină și, foarte curând, numele lui a devenit cunoscut în lume ca numele persoanei care a descoperit penicilina. El se numea Alexander Fleming.
Înainte de război, fiul acelui domn a ajuns într-unul din spitalele din Londra cu o formă severă de pneumonie. Cum credeți, ce i-a salvat viața de această dată? Da, penicilina descoperită de Alexander Fleming.
Numele domnului care i-a oferit lui Fleming posibilitatea de a învăța era Randolph Churchill. Iar fiul său a fost Winston Churchill, care a devenit ulterior prim-ministru al Regatului Unit. Posibil, anume de aceste evenimente își amintea Churchill, spunând: „Ce oferi, aceea primești!”