Jeff Bezos: Iată lucrul cel mai important după care identifici un om inteligent

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, se află în fruntea uneia dintre cele mai prospere companii din lume și are o avere de aproximativ 150 de mlrd de dolari.

Nu există nicio îndoială că Bezos este într-adevăr un om deștept. De asemenea, se înțelege de la sine că acesta știe să identifice oamenii la fel inteligenți care să-l ajute să realizeze ceea ce și-a propus.

Cum reușește el să-i găsească?

Majoritatea dintre noi crede că sunt deștepți cei care au multe cunoștințe generale; care știu să dea răspunsuri corecte, aflându-se într-o situație dificilă sau care știu să facă pronosticuri în diverse domenii.

Strategia lui Bezos în recrutarea oamenilor inteligenți nu constă în alegerea celor ce nu greșesc, ci a celor care sunt gata să-și recunoască greșeala și să-și schimbe opinia.

Unul dintre angajații Amazon, Freed, a precizat: „Bezos a observat că cei mai deștepți oameni își revăd mereu concepția despre o problemă pe care o consideră rezolvată. Ei sunt gata pentru noi viziuni, noi informații, noi idei, noi controverse și provocări. Această tendință de acceptare a noilor informații vine paralel cu tendința de a recunoaște că vechiul mod de gândire a fost greșit. Altfel spus, pentru a fi o persoană foarte deșteaptă e nevoie de o minte flexibilă.”

De aceeași părere sunt și psihologii. Ei numesc această flexibilitate a rațiunii – „smerenie intelectuală”.

Studiile au arătat că oamenii ce sunt capabili să-și recunoască greșelile, iau decizii mult mai reușite. Ei înțeleg că eroarea admisă nu este un semn al prostiei, ci al curiozității, deschiderii spre lucruri noi și al inteligenței.

Dacă încă nu te-ai convins și tu de asta, îți mai aducem încă un argument din experiența futuriștilor. Potrivit profesorului Universității din Stanford, Bob Sutton, oamenii cu un intelect dezvoltat posedă „niște păreri convingătoare și instabile”.

Futurișii explică asta prin faptul că opiniile schimbătoare sunt foarte importante, întrucât ele arată că „nu ești prea atașat de ceea în ce crezi, fapt care te ajută „să vezi” și „să auzi” dovezile care contravin judecăților tale.”

Iată de ce atunci când vrei să afli ce fel de om ai în fața ta, interesează-te despre când ultima dată a greșit și vezi dacă este gata să recunoască asta.