Îți bați joc de organism, dacă mergi la serviciu înainte de ora 10. Ce au descoperit cercetătorii?

Tot ce facem noi e greşit. Trăim după un program care nu ne convine deloc. Ziua de lucru şi orele școlare și universitare încep prea devreme. La această concluzie au ajuns cercetătorii Universităţii Oxford. Ei sunt siguri că tulburările fizice și psihologice sunt în mare parte asociate cu o lipsă constantă de somn, iar acest fapt trebuie schimbat.

La ce oră începe ziua dumneavoastră de lucru? Și la ce oră trebuie să vă treziţi ca să ajungeţi la timp la serviciu? În multe companii, este obișnuit să vii la birou devreme dimineața și să rămâi până seara: angajatorilor li se pare că astfel pot obține cele mai multe beneficii de la personal. Cu toate acestea, oamenii de știință de la Universitatea Oxford susțin că cerința de a începe o zi lucrătoare înainte de ora 10:00 duce la faptul că angajaţii se îmbolnăvesc des, sunt mai obosiți și trăiesc în stres continuu.

Programul tradițional de lucru începând cu 9:00 până la 18:00 nu este potrivit pentru adulții sub vârsta de 55 de ani, deoarece nu coincide cu ritmurile lor circadiene. Acest fenomen reprezintă o amenințare gravă la starea de spirit, la eficacitatea personală și la starea psihică în general. Profesorul Paul Kelly cere chiar publicului să caute o schimbare în programul de lucru și cel de studiu, pentru al sincroniza cu „ceasul” nostru biologic.

Experimentele privind studiul ritmurilor circadiene au arătat că majoritatea studenţilor nu se pot concentra la cursuri până la ora 10. Deci, un elev de zece ani începe să gândească eficient numai după 8:30, unul de șaisprezece ani – după ora 10:00, iar un student de universitate se trezește complet în cele din urmă la ora 11:00. Dr. Kelly este destul de încrezător că aceste modificări din programul de pregătire vor aduce beneficii tangibile şi vor contribui la îmbunătățirea performanțelor. Ce-l face să creadă asta?

I se face rău organismului, activitatea tuturor sistemelor vitale este întreruptă

La un moment dat, ca director de liceu, Kelly a schimbat începutul lecției de la 8:30 la 10:00 și a constatat că performanțele celor mai buni studenți au crescut cu 19%. Se pare că și companiile care așteaptă sosirea cât mai degrabă a angajaților ca să le asigure succesul  îşi fac rău. Nu este vorba numai de reducerea productivității: această situație va afecta, mai devreme sau mai târziu, sănătatea personalului.

„Aceasta este o mare problemă socială. Munca ar trebui să înceapă nu mai devreme de ora 10:00 și să se țină de un astfel de regim până la 55 de ani, – este sigur Kelly. – Acum majoritatea celor care lucrează în birou nu pot dormi în mod corespunzător. Ne transformăm într-o societate cu dereglări cronice ale somnului. I se face rău organismului, activitatea tuturor sistemelor vitale este perturbată, iar tulburările emoționale și fizice apar şi se dezvoltă.

Ritmurile de lucru ale ficatului și inimii sunt fundamental diferite și le confundăm, forțându-le să se aprindă simultan cu două-trei ore mai devreme. Nu suntem în stare să schimbăm cursul ceasurilor biologice, nu putem să reglăm automat timpul de trezire de care avem nevoie. Activitatea corpului depinde de lumina soarelui, iar hipotalamusul îi răspunde, şi nu vederea. Acest fapt se aplică nu numai personalului din birou, ci și persoanelor care, de exemplu, se află în spital. Ei se trezesc forțat și se hrănesc cu micul dejun. Lipsa somnului este o adevărată tortură. ”

Aproape toturor studenţilor nu le ajung cel puțin 10 ore pe săptămână ca să doarmă suficient, deoarece trebuie să se trezească mai devreme

Doar o săptămână fără somn normal (mai puţin de şase ore în fiecare noapte) provoacă un număr uriaş de tulburări genetice – 711. Lipsa somnului scade productivitatea, memoria pe termen lung, dăunează concentrării, provoacă dependenţa de droguri şi alcool, duce la anxietate, iritabilitate, furie incontrolabilă, comportament impulsiv, creștere în greutate și hipertensiune arterială.

Potrivit neurologilor, adolescenții sunt programați biologic să adoarmă nu mai devreme de miezul nopții. Ei nu se pot trezi în cele din urmă și nu pot simți o creștere a energiei până la ora 10 dimineața.

Dr. Kelly este sigur că aproape toturor studenţilor  nu le ajung cel puțin 10 ore pe săptămână ca să doarmă suficient, pentru că trebuie să se trezească mai devreme. „Este suficient să schimbăm începutul zilei de lucru pentru a îmbunătăți calitatea vieții generaţiilor întregi. Rutina curentă a dus la probleme sociale enorme. Dar avem oportunități fantastice. Putem face ceva pentru care milioane de oameni de pe Pământ vor fi recunoscatori. “