În timp ce majoritatea îi fac pe copii dependenți de smartphone-uri, iată ce fac oamenii deștepți

Directorul tehnic al eBay și-a trimis copiii la o școală fără computere. La fel au procedat și exponenții altor giganți ai Silicon Valley: Google, Apple, Yahoo, Hewlett-Packard.

Așa fac oamenii deștepți, în timp ce restul lumii este dependentă de smartphone-uri și expune la același risc și copiii.

Această școală se numește Waldorf of the Peninsula. La prima vedere pare a fi de modă veche – tablă cu cretă colorată, rafturi cu cărți, bănci din lemn, caiete și creioane. La lecții se folosesc lucruri obișnuite, nimic legat de noile tehnologii: stilouri, creioane, ace de cusut, uneori chiar și lut, dar niciodată computere. Niciun fel de ecrane. Folosirea lor este interzisă în clasă și nu este încurajată nici acasă.

Elevii clasei a 2-a stau în cerc și repetă poezia după profesor, jucându-se în același timp cu un săculeț de fasole. Scopul acestui exercițiu – sincronizarea corpului și a creierului.

Marțea trecută copiii din clasa a 5-a au împletit cu andrele din lemn o bucată de material din lână. Potrivit profesorilor, această activitate ajută la dezvoltarea capacității de a rezolva sarcini complicate, de a structura informația, de a număra și de a dezvolta coordonarea.

Și asta în timp ce în școlile din toată lumea să grăbesc să modernizeze clasele, dotându-le cu computere. Uimitor, întrucât în zona unde tehnologiile de ultimă generație sunt la ele acasă, părinții și profesorii sunt de părere că școala și computerele nu sunt compatibile.

Susținătorii studiilor fără IT sunt convinși că calculatoarele suprimă gândirea creativă, reduc activitatea fizică, relațiile interumane și atenția.

Paul Thomas, fostul profesor al Universității Furman, autorul a 12 cărți despre metodele de educație în școlile de stat spune că procesul de învățământ este mai eficient fără computere: „Învățământul este întâi de toate o trăire umană, o experiență. Tehnologiile doar distrag atunci când e nevoie de corectitudine, capacitatea de a număra și de a gândi critic”.

Cei din Silicon Valley sunt de părere că nu trebuie să ne grăbim să-i obișnuim pe copii cu tehnologiile, pentru că acestea sunt foarte ușor de asimilat. „Este la fel cum te-ai învăța să te speli pe dinți. Tehnologiile Google, la fel ca și celelalte sunt extrem de simple. Nu văd o problemă în amâna acest moment pe atunci când copilul va fi mai mare.” – a menționat Mr. Eagle.

Elevii din școala fără tehnologii nu se simt limitați. Uneori ei privesc filme și se joacă la calculator. Copiii spun că sunt dezamăgiți atunci când îi văd pe părinții sau frații lor lipiți de ecrane.