Idee bună de preluat: în SUA au combinat grădinițele cu azilurile de bătrâni

Deși a apărut cu 23 de ani în urmă, puțină lume cunoaște despre ideea genială implementată de americani. Ei au încercat să combine grădinițele cu azilurile de bătrâni, iar rezultatele a depășit orice așteptări. Oamenii în vârstă și-au găsit niște nepoți iubitori, iar copiii au simțit o dată în plus iubire și grijă de bunici.

Proiectul a fost implimentat în Seattle. Astfel s-a format Centrul de formare intergenerațională în care și-au găsit locul vârstnicii de la un azil și copiii de la o grădiniță.

Cinci zile pe săptămână copiii vin în vizită la bătrâni și se joacă, citesc și desenează împreună cu ei.

Medicii au sesizat o îmbunătățire a funcțiilor vitale la vârstnici, în ochii lor a reapărut sclipirea, iar interesul față de viață a crescut.

Bătrânii se simțeau anterior deprimați, lipsiți de viață, iar această idee le-a schimbat viața la propriu. La fel și copiii au scăpat de frici, au început să comunice mai ușor cu bătrânii și să-și dezvolte abilitățile sociale.

În aziluri oamenii sunt în mare parte în scaune cu rotile sau cu bastoane, lucruri greu de înțeles pentru copii. Datorită acestui proiect, copiii s-au convins că nu au de ce să se teamă și că cei în scaune cu rotile merită aceeași atitudine ca și orice alți oameni.

Această decizie simplă a făcut fericită atâta lume care credea că nu mai are pentru ce trăi: vârstinicii au simțit căldura unei case pline de nepoți.

Dar se pare că ideea nu este una nouă. În SUA funcționează mai mult de o sută de astfel de centre intergeneraționale și numărul lor continuă să crească.