Iată cum îți păstrezi calmul într-o situație dificilă: 10 porunci valoroase

Renumitul călugăr vietnamez Thich Nhat Hanh îți spune cum să rămâi calm în orice situație dificilă și să fii fericit orice ar fi. Iată câteva porunci inspiraționale din cartea sa.

1. Nu te transforma în fan și nu te limita la o singură doctrină, teorie sau ideologie. Toate sistemele de viziuni nu sunt decât o metodă de a acționa, ele nu reprezintă adevărul absolut.

2. Cunoștințele pe care le posezi acum sunt schimbătoare și acesta este adevărul absolut. Nu fi limitat de cunoștințele pe care le ai acum. Învață și practică libertatea de viziuni pentru a fi deschis pentru noi informații și păreri. Adevărul se capătă în viață, nu în concepții.

3. Nu-i obliga pe alții, inclusiv pe copii, să-ți adopte viziunile, cu referire la orice: putere, distracții, bani, propagandă sau studii. Mai mult ca atât, cu ajutorul discuțiilor empatice ajută-i pe alții să evite fanatismul și viziunile înguste.

4. Nu evita durerea și nu închide ochii în fața suferinței. Nu pierde conștientizarea faptului că în lume există suferință. Prin orice metodă, inclusiv comunicarea și călătoriile, găsește posibilitatea de a fi aproape de cei care suferă.

5. Nu aduna bogății în timp ce milioane de oameni în toată lumea mor de foame. Nu ținti spre faimă, câștig, bogăție sau plăceri fizice. Pur și simplu trăiește și împarte timpul, energia și lucrurile materiale cu cei care au nevoie de ele.

6. Nu hrăni furia și ura din tine. Învață să le înțelegi și să le transformi, în timp ce sunt în conștiința ta. Imediat ce ura și furia apar, îndreaptă-ți atenția spre respirație pentru a putea vedea și înțelege natura omului care a devenit cauza acestor sentimente pentru tine.

7. Nu te pierde în anturaj. Practică respiratul conștient pentru a reveni la ceea ce se întâmplă în prezent. Seamănă semințe de bucurie, pace și înțelegere în interiorul tău, pentru a ușura transformările în adâncul conștientului tău.

8. Nu pronunța cuvinte, care pot crea disonanțe și pot întrerupe comunicarea. Încearcă să aplanezi toate conflictele, chiar și cele mai neînsemnate.

9. Nu spune minciuni în interes personal sau pentru a crea impresie asupra oamenilor. Nu pronunța cuvinte care pot provoca neînțelegeri sau ură într-o relație. Nu răspândi noutăți de care nu ești sigur. Nu critica și nu judeca lucruri pe care nu le înțelegi. Fii sincer și curajos pentru a spune adevărul atunci când e greu.

10. Renunță la activitatea care face rău oamenilor și naturii. Nu susține firmele care îi împiedică pe cei din jur să ducă o viață normală. Alege ocupația care îți provoacă compasiune.