Iată care sunt hormonii FERICIRII și cum poți stimula producția lor în mod natural

Fiecare a auzit de ”hormonii fericirii” – dopamina, endorfinele, oxitocina, serotonina. Putem stimula producția acestor hormoni? Putem deveni mai fericiți, ca rezultat? Am găsit răspunsurile la aceste întrebări în cartea ”Hormonii fericirii” de Loretta Graziano Breuning, profesor la Universitatea din California.

Hormonii fericirii se sintetizează activ în momentele în care creierul identifică evenimente sau fenomene care pot avea un impact pozitiv asupra supraviețuirii noastre. Apoi, nivelul acestor hormoni în organism brusc scade până la următorul moment ”plăcut”. Fiecare dintre aceste substanțe neurochimice ”conectează” în om o senzația pozitivă specifică.

Dopamina

”Acest hormon creează sentimentul de bucurie, atunci când omul găsește ceva necesar” – explică autoarea.  În plus, dopamina ne motivează să obținem ceva necesar, chiar dacă pentru asta depunem un efort considerabil. Perspectiva atingerii obiectivului stimulează producția de dopamină.

Cum putem stimula producția de dopamină? Gândește-te, ce scopruri (la muncă, la școală sau în viața de zi cu zi) îți aduc bucurie. Poate că e vorba de rezolvarea unor probleme matematice sau faptul că astăzi ai alergat cu 1 km mai mult decât ieri. Observați chiar și cele mai mici victorii.

Endorfinele

Acest hormon formează sentimentul de ușurință și uitare, care ne ajută la ameliorarea durerii. Adesea, această stare se mai numește euforie. Endorfinele ne ajută să ignorăm durerea, oferindu-ne astfel posibilitatea de a scăpa de pericol, atunci când suntem răniți sau traumatizați.

Cum putem stimula producția de endorfine? Sinteza endorfinelor în organism nu este constantă. Exercițiile fizice pot provoca creșterea acestui hormon. Însă nu poți face sport până la epuizare și apariția durerii este dăunătoare. Este mai bine să încerci tipuri noi de activitatea fizică. Astfel vei încărca diferite grupuri de mușchi, iar sportul nu te va plictisi.

Oxitocina

Această substanță ne oferă sentimentul de securitate, în cercul semenilor noștri.

Cum putem stimula producția de oxitocină? Sinteza oxitocinei se activează prin atingere și sentimentul de încredere. Orice contact cu cei dragi, începând de la atingerea mâinilor până la sentimentul de sprijin moral, provoacă creșterea oxitocinei.

Serotonina

Acest hormon se crează atunci când omul se simte respectat.” Serotonina ne oferă sentimentul de auto-valoare”, scrie profesorul Breuning.

Cum putem stimula producția de serotonină? Nu te rușina să fii mândru de succesele și realizările tale. Dacă nimeni nu îți observă meritele, ar fi util să vorbești despre ele. Bucură-te de poziția pe care o ai în familie, la locul de muncă și în societate. Observă, când opinia ta este ascultată și când reușești să-i influențezi pe ceilalți. Dar fii pregătit să accepți și faptul că nu vei putea controla totul.