7 reguli: Când să spui „NU”

A obține succes nu înseamnă numai acțiune: să faci totul ca să ajungi acolo unde îți dorești. Pe lângă toate astea mai e nevoie să spui „nu” unor provocări. Iată care sunt ele.

1. Să nu faci ceea ce nu-ți place

Nu accepta responsabilități noi, dacă nu te-ai descurcat încă cu cele vechi. Nu spune „da” posibilităților care nu te entuziasmează. Nu te transforma în persoana de bunătatea căreia se folosesc toți din jur. În acest mod riști să ajungi acolo unde nu ți-ai dorit și cu oameni alături de care nu vrei să fii.

2. Nu te conduce după părerea celor din jur

Majoritatea oamenilor nu au făcut nimic important în viața lor, au cedat în fața greutăților și te trag și pe tine după ei. Ei sunt doar niște invidioși, care nu vor ca tu să te dezvolți și să fii mai bun ca ei.

3. Nu lăsa ca ceilalți să-ți formeze dispoziția

Oamenii deștepți nu-i lasă pe cei din jur să le strice buna dispoziție, ei știu să separe propriile emoții de cele impuse din afară. Oamenii au probleme, necazuri, nu permite ca emoțiile lor negative să te afecteze prea mult. Apără-ți fericirea interioară. Realitatea altora e subiectivă, ea nu trebuie să o determine pe a ta.

4. Nu aștepta ajutor de la alții

E bine că ai pe cine să te bazezi, dar nu trebuie să profiți de cei din jur și să le pasezi responsabilitatea pentru viața proprie. Nimeni nu poate să-ți rezolve problema așa cum ai face-o tu. Oamenii deștepți nu se tem de sarcini complicate. Frica de a greși nu trebuie să te împiedice să mergi înainte.

5. Nu conta pe noroc

Omul deștept se bazează pe propriile abilități și cunoștințe, el își ascultă intuiția, dar nu așteaptă ca destinul să-i rezolve problemele. E bine să crezi în ce e mai bine, dar trebuie și să faci tot ce depinde de tine ca să fie așa.

6. Nu refuza investițiile

Dacă ai posibilitatea să investești 100$ și să câștigi 200$, nu pierde această șansă! Trebuie să fii mereu cu un pas înainte și să știi să-ți gestionezi bine finanțele. Banii nu aduc bani, dacă stau pe loc.

7. Nu trăi cu trecutul

Eșecurile și supărările din trecut ne împiedică să continuăm încercările. Energia noastră interioară se transformă în frica de trecut și ne lipsește astfel de viitor. Oamenii deștepți nu-și permit asta, ei prețuiesc timpul și alte resurse și nu le pierd pe dezamăgiri. Mergi mai departe. Dacă ai căzut, ridică-te. Experiența e foarte prețioasă, dar ea nu trebuie să te oprească, ci să-ți dea lecții ca să reușești mai departe.