Foto. Cum arată și ce funcții are pavajul din panouri solare

Un pavaj din panouri solare este o soluție perfectă de iluminare pe timp de noapte. Un astfel de proiect curajos, care implică tehnologii avansate,  a fost implementat în SUA. Autorii inițiativei au obținut deja sprijin din partea autorităților de reglementare și au reușit, de asemenea, să adune fonduri semnificative prin intermediul crowdfunding-ului. Drumurile nu au mai fost niciodată atât de ”intelegente”.

”Drumurile solare” sau ”Roadways” reprezintă un pavaj inovațional modular “inteligent”, cu panouri solare integrate, electronică, precum și LED-uri. În ciuda complexității sale, o astfel de acoperire poate rezista unui camion de 113 tone.

Drumurile Roadways nu sunt inferioare asfaltului obișnuit. Se iau în considerare mai multe opțiuni posibile, în care asfaltul să fie schimbat pe astfel de panouri. Este vorba în special de locuri de parcare, benzi pentru biciclete, trotuare sau zone de joacă. În viitor, astfel de drumuri ar trebui să apară peste tot.

Idea drumurilor solare se reduce la faptul că un astfel de pavaj va răscumpăra costul instalării sale, inclusiv prin energia electrică generată. Cu ajutorul unor emițătoare speciale, plăcile pot transmite energie vehiculelor electrice.

Plăcile inovatoare au încă multe alte avantaje. De exemplu, ele pot topi zăpada și gheața în timpul sezonului rece. Lămpile cu LED-uri vor economisi energia necesară iluminatului public, precum și vor putea funcționa ca panouri informative. Un design special este prevăzut, de asemenea, pentru evacuarea apei acumulate.

Roadway au multe perspective. De exemplu, senzorii speciali integrați în stratul de acoperire pot detecta deja autoturismele defectate sau implicate într-un accident și pot trimite un mesaj despre acestea autorităților și organizațiilor competente. Dacă este întuneric total, învelișul poate include iluminare suplimentară, dacă cineva se calcă pe el cu un picior sau cu o roată.