Femeia este poșeta ei. O istorie curioasă!

Mă întâlnesc cu o fată să discutăm într-o cafenea. Dintr-o dată se aude un sunet – telefonul ei mobil. „Oh!” A exclamat ea! “Unde este?” Și scotocește cu mâna în poșeta mare, de piele. Fata caută prin toată geanta, iar telefonul ei sună în continuare: “Dar unde naiba e el?”

Atunci ea recurge la un gest uimitor. Întoarce poșeta cu fundul în sus, și tot conținutul ei cade pe masa.

Trei rujuri, un flacon greu de parfum, o pereche de căști încâlcite, niște discuri de vată într-o pungă de plastic, rimel verde, o carte poștală cu o vedere dintr-o țară tropicală, un pachet de prezervative cu aromă de banane, un pieptene mare de păr cad din poșetă. Dar asta nu este tot, fata continuă să agite geanta.

Biletul de la un film de dragoste, la care a fost cu o zi înainte la cinematograf la modă, este aruncat afară, o carte “Cum să mănânci clătite și să slăbești?”, apoi niște bețișoare dintr-un restaurant japonez, niște șervețele umede, o jumătate de ciocolată, macbook-ul, o pereche de ochelari de soare roz, o mică umbrelă, o pereche de pantofi negri de lac…. și într-un final telefonul mult căutat.

În fața mea, pe masă, era întreaga lume a unei femei. Am rămas stupefiat.

De fapt, o femeie este poșeta ei. Tot ce este în geantă o reprezintă pe ea, grijile ei, neliniștile, visele. Chiar biletul de film ne poate ajuta să înțelegem cine este eroina. A mers seara, singură, fără o prietenă, dar a optat pentru un cinematograf la modă. Înseamnă că ea caută pe cineva în întuneric dar nu-l găsește. Pachetul frumos de prezervative rămâne intact.

Aș face un Show TV “Poșeta”. Toate vedetele dau poșetele, rămânând necunoscute, iar spectatorii și experții examinează conținutul și vorbesc despre proprietar. Vedeta stă într-o cameră secretă emoționată, ascultând modul în care este caracterizată. “Oh, oare sunt eu asta? Deși da, au dreptate …” Într-un final aceasta își face apariția în studio. Aplauze. Poșeta este mai precisă decât horoscopul. Mai bună decât orice psihanaliză. Stelele sunt minciuni, psihologii sunt niște șarlatani, doar geanta va spune întregul adevăr. De fapt, e bine că poșetele păstrează tăcere, în caz contrar ar fi spus atâtea despre stăpana lor – oh!

De aceea poșeta este cea mai bună prietenă.

Cea mai apropiată, cea mai credinciosă, cea mai sensibilă. Fetele au o problemă veșnică. Pe de-o parte vrei o poșetă nouă. Vrei mereu una diferită de cea precedentă. Vrei să porți luni una negră, marți una maro, miercuri una roz cu fermoare aurii … și așa mai departe, până duminică, când vrei un rucsac alb sau nu, mai bine o geantă din pânză cu inscripția All you need is love sau… Dar există o problemă!

În fiecare dimineață, va trebui să vă schimbați întregul univers de la maro la roz, de la roz la All you need is love…Cu un astfel de mod de viață poți să-ți ieși din minți! Abia ce ai creat un univers în jurul tău, că ești nevoită să-l înlocuiești cu altul. Până și Dumnezeu a avut nevoie de șase zile să creeze cosmosul, dar fetele au de obicei în mediu cincisprezece minute la dispoziție. Mai bine o poșetă în care toate lucrurile tale s-au acomodat deja. Doar bărbaților cu ochii lor bidimensionali li se pare că în poșetele fetelor e un haos. Nu este un haos, este o ordine pe care o pot înțelege doar ele.

Femeile sunt de fapt niște magicieni de toată lauda. Acestea pot mări dimensiunile poșetei dincolo de limitele ei.

I-am luat odată prietenei mele un clutch dintr-un butic din Florența. L-am ales mult timp. Era micuț, atât cât să încapă un ruj și telefonul. M-au chinuit îndoielile că nu-i va plăcea. M-am consultat cu vânzătoarea, i-am spus că iubita mea mea este o fire romantică și sensibilă. Ea a zâmbit: “Bene! Perfetto! Luați acest clutch! Nu ezitați!”

Așadar, am venit cu el acasă și i l-am dăruit. Ea m-a umplut de sărutări fericită. Apoi am mers împreună la teatru. Iubita mulțumită că are un clutch nou. Pe la mijlocul piesei am avut nevoie de o batistă să-mi șterg ochelarii. Nu port așa ceva la mine. Atunci ea scote un pchet de șervețele din clutch.

Ciudat, m-am mirat, oare cum a încăput acolo acel pachet de șervețele? Apoi mi s-a făcut sete, iar în următoarea secundă iubita mea scoate o sticlă de apă tot de acolo. În acel moment am uitat complet de spectacol. Mă frământa un singur gând: cum este posibil? Cum au încăput toate aceste lucruri într-un spațiu destinat pentru un ruj și un telefon? Sunt sigur că dacă aș fi vrut să mănânc un sandwish ea l-ar fi scos de acolo, dar și un cuptor cu microunde să îl încălzească.

Gențile femeilor sunt magie pură. Ele se află permanent în contradicție cu legile fizicii. Sunt un miracol. În timp ce fizicienii și astronomii studiază găurile negre, chiar lângă ei se află cel mai mare mister din univers – poșeta.

Mai bine s-ar detașa de telescop și ar întreba soțiile cum le reușește să creeze acele găuri negre în fiecare poșetă? Iată unde stă misterul, iată unde trebui aruncați toți laureații premiului Nobel și chiar Stephen King. Dar nici ei nu vor desluși misterul, sărmanii.