Ești mai fericit decât crezi! Vezi cele 7 motive de ce…

Teoria fericirii căzut asupra psihologului Hillel Einhorn de la Universitatea din Chicago, ca un măr pe Newton, în anii 70 ai secolului trecut, când savantul a venit la un restaurant chinezesc și a primit fursecuri cu răvașe. Pe bilețel scria „Nu te gândi la toate lucrurile pe care le vrei și pe care nu le ai. Mai bine gândește-te la ce nu vrei și la ce nu ai.”

„Nu știu deloc cine scrie asta, dar ideea este foarte interesantă”! Acest bilețel l-a ajutat pe psiholog să dezvolte celebra sa teorie a deciziei comportamentale. Teoria definește toate acțiunile umane care nu au drept scop doar atingerea propriilor obiective, ci și încercarea de a evita lucrurile care îi pot afecta fericirea și bunăstarea.

Conform acestei teorii, mulți oameni sunt probabil mult mai fericiți decât cred.

Motivul #1. Ai cu cine să vorbești

Aceasta este probabil una dintre cele mai elementare nevoi umane. Suntem ființe sociale și avem nevoie de comunicare.

Desigur poți vorbi și cu animalele de companie. Da, ei nu-ți pot răspunde în mod coerent la toate revărsările tale… Dar fii sincer, câteodată nu ai nevoie de sfaturi sau consiliere psihologică, atunci pur și simplu vrei să-ți golești sufletul.

Motivul #2. Nu trăiești cu trecutul

Chiar dacă era frumos și plin de evenimente colorate, nu trebuie să te blochezi în trecut. Psihologii spun că cei mai fericiți oameni sunt cei care nu trăiesc în trecut. S-a dovedit că cei care au frică de viitor stau blocați în amintirile trecute.

Motivul #3. Nu te impui să faci sport

Este bine să conștientizezi că ești împăcat cu reflecția ta din oglindă și nu faci sport doar pentru societatea ți-o cere. Îți place corpul tău și nu vrei să intervii în cursul natural al evenimentelor: schimbarea figurii după naștere, îmbătrânirea și așa mai departe.

Sau poate ai un stil de viață foarte activ Deja alergi prin oraș, de la serviciu la magazin, apoi fugi acasă, apoi îți plimbi câinele, apoi gătești cina, speli vasele, calci hainele, faci o baie și te culci obosit.

Motivul #4. Viața personală este strict alegerea ta

S-a dovedit de mult că singurătatea este benefică în multe cazuri. Rămâi singur cu tine pentru a te asculta, a-ți înțelege nevoile de bază sau poate ai nevoie să treci peste o traumă.

Motivul #5. Nu ai dependență de gadgeturi

Desigur, te uiți periodic la telefon pentru a citi mesajele care au venit și le răspunzi sau deschizi laptopul pentru a citi știrile… Dar nu deschizi n fiecare secundă rețelele de socializare ca să verifici câte like-uri ai la ultima poză.

Prețuiți mult mai mult oportunitatea de a vă întâlni personal cu familia sau prietenii, să faceți o plimbare pe îndelete prin oraș sau parc, să mergeți la natură, să mergeți la cinema sau la un muzeu. Viața reală este mult mai interesantă decât viața unui „prieten” de pe Facebook.

Motivul #6. Ai hobby-uri și mici ciudățenii

Spre exemplu îți place să brodezi cu bucle pe cizme de pâslă, să cânți arii la duș, să te plimbi lângă iazuri și să vorbești cu rațe, să atarni urări plăcute pentru vecini în lift sau să cumperi pălării cu flori…

Este posibil ca și alți oameni să te ajungă din urmă și tu să creezi, de exemplu, un club de iubitori de cântări de privighetoare… Și asta, de asemenea, este o adevărată fericire, să fii cine ești.

Motivul #7. Apreciezi micile bucurii ale vieții

Ai cumpărat un pachet nou de cafea pentru care vrei să te trezești dimineața. Ești treaz și soarele este pe cer. Ai venit acasă după o zi grea de muncă și, în loc să te implici în treburile casnice, ai luat cartea ta preferată, ai scos un cutie cu bomboane de ciocolată și savurezi momentul…

Viața constă din mici bucurii care trebuie apreciate și observate. Și dacă știi cum să o faci, ești o persoană fericită.