Epoca celibatarilor: de ce renunță oamenii la relații și căsătorie

De-a lungul istoriei, singurătatea a reprezentat o problemă serioasă pentru individ. Era imposibil să supraviețuiești singur. Încă din antichitate, omul a făcut echipă cu semenii săi pentru a rezista condițiilor meteorologice dure, prădătorilor și, bineînțeles, altor ființe umane. Astăzi, însă, din ce în ce mai mulți oameni preferă o viață de singurătate, renunțând la relații, căsătorie și familie.

Viața urbană

În orașe, suntem înconjurați în mod constant de un număr mare de oameni. Mulți oameni locuiesc în clădiri de apartamente, lucrează, merg la supermarketuri, cinematografe și cafenele. Oamenii din jurul nostru sunt prea apropiați: în metrou, în mijloacele de transport, în birouri. Începem să prețuim din ce în ce mai mult viața privată. De asemenea, este important faptul că mulți oameni nu mai au nevoie de o relație și de o familie pentru a supraviețui din punct de vedere financiar.

Femeile își construiesc cariere și nu sunt dependente financiar de bărbați. Lucrăm, ne plătim ipotecile, călătorim și ne întreținem singuri.

Siguranța și securitatea

Viața în marile orașe este mult mai sigură decât și-ar fi putut imagina strămoșii noștri. Avem mult mai mult control asupra lucrurilor: putem comanda un taxi sau putem lua un car-sharing în loc să conducem spre casă pe străduțe întunecate.

Putem rămâne între pereții caselor noastre, folosind servicii de livrare pentru orice lucru din lume. Nu mai aveți nevoie de o familie numeroasă pentru securitate; guvernul, poliția, sistemele de securitate, camerele de supraveghere și așa mai departe se ocupă de multe.

Individualismul

Conștiința colectivă a fost înlocuită de individualism. Oamenii moderni sunt interesați de creșterea și dezvoltarea personală.

Individul devine principalul lor proiect de viață, mai degrabă decât familia și copiii. Valorile și atitudinile se schimbă. Realizarea de sine necesită timp, atenție și resurse
Acesta este motivul pentru care mulți oameni dau prioritate dezvoltării carierei, educației, călătoriilor și autoperfecționării.
Renunțarea la atașament și la relații este o dorință de a economisi resurse psiho-emoționale și de a le canaliza către lucruri care au o valoare mai mare pentru individ.

Varietate

Lumea modernă ne oferă milioane de oportunități pentru petrecerea timpului liber, hobby-uri și satisfacerea nevoilor. Cinematografe online pentru serile plictisitoare, mersul la cinema pentru a vedea noutățile mult așteptate, cumpărături online, bloguri și videoclipuri despre lucruri care ne inspiră și ne plac.

Ne structurăm timpul în funcție de interesele noastre. Și este atât de captivant și satisfăcător încât nu vrem să schimbăm sau să adăugăm nimic.

Psihoterapia a devenit accesibila pentru mase și valoarea sănătății mintale

Psihoterapia și consilierea psihologică obișnuiau să fie un privilegiu. O persoană care era prea ocupată cu problemele de familie, cu copiii și cu munca nu considera că sănătatea sa psihologică are o valoare prea mare și nu vedea rostul de a plăti o sumă destul de mare de bani pentru psihoterapie.

Astăzi, cunoștințele psihologice, tehnicile psihoterapeutice și argoul specific au pătruns în mase. Toată lumea vorbește despre “conștientizare, resurse” și chiar și despre “anxietate, RPP și psihotraumă” au devenit clare pentru majoritatea oamenilor. Există o înțelegere a faptului că sănătatea mintală este o valoare și nu merită mai puțină atenție decât sănătatea corporală.

Cunoștințele psihologice oferă o perspectivă asupra propriei persoane, a comportamentului, emoțiilor, reacțiilor, gândurilor, convingerilor etc.

Oamenii descoperă că multe dintre lucrurile pe care au fost învățați din copilărie pot fi false
Că familia și relațiile sunt bune atunci când sunt sănătoase și bune și că, în caz contrar, pot fi foarte dăunătoare pentru psihic. Mulți oameni își dau seama, de asemenea, că singurătatea este un sentiment, o senzație, și că este posibil să te simți singur într-un grup mare, într-o familie și într-o căsnicie.

Singurătatea apare atunci când ne simțim neînțeleși, când cei din jurul nostru nu ne împărtășesc opiniile și nu putem vorbi aceeași limbă cu ei. În același timp, un singuratic poate fi fericit pentru că viața sa este plină, are activități preferate, muncă și hobby-uri, timp liber semnificativ, somn de calitate și spațiu pentru a-și reface energia mentală.