Elon Musk a prezentat lumii 60 de sateliți, care vor fi lansați pentru a furniza Wi-fi gratuit!

CEO-ul companiei SpaceX, Elon Musk, a făcut publice primele fotografii cu cei 60 de sateliți, care vor fi lansați pe orbită deja în această săptămână. Acestea sunt primele din miile de dispozitive, pe care SpaceX planifică să le lanseze pe viitor cu scopul de a oferi acces la internet la nivel mondial.

Proiectul elaborat de companie poartă denumirea de Starlink. Acesta presupune amplasarea a aproximativ 12 000 de dispozitive în spațiu. Anterior, Comisia Federală pentru Comunicații din SUA (FCC) a acordat deja permisiunea de lansare a două grupuri de sateliți: primul include 4409 de dispozitive, iar al doilea – 7518 (cel din urmă va fi la o înălțime puțin mai mică decât primul). Se așteaptă, ca jumătate din totalitatea sateliților va fi lansată de către companie în următorii șase ani.

Antreprenorul a prezentat primul lot de 60 de sateliți, asamblați la bordul unei rachete din gama Falcon 9, care urmează să fie plasați pe o orbită joasă a pământului. Elon Musk a făcut o publicație pe Twitter, precizând că această misiune ar putea totuși să eșueze.

Deși, în general, au un aspect de serie, președintele SpaceX, Gwynn Shotwell a remarcat, că acești sateliți sunt încă lipsiți de unele caracteristici, pe care trebuie să le aibă dispozitivele finale. Mai devreme, SpaceX a lansat două prototipuri – Tintin A și Tintin B: acestea au ajuns în cosmos în februarie a anului 2018 și au demonstrat că asigură o acoperire terestră destul de bună, furnizând un semnal de internet suficient de puternic pentru utilizatorii de pe Terra.

În funcție de rezultatele acestei lansări, Shotwell a menționat că SpaceX ar putea să trimită în spațiu între două și șase loturi de sateliți în acest an în cadrul constelației Starlink.