Ea a intrat în Cartea Recordurilor: Femeia care a născut 69 de copii în 76 de ani!

Conform datelor înregistrate de Cartea Recordurilor Guiness, femeia care a dat naștere celor mai mulți copii a fost Valentina Vasilieva, soția unui țăran de origine rusă, pe nume Fiodor Vasiliev. 

Ea a trăit 76 de ani și în perioada cuprinsă între anii 1725 – 1765, femeia a dat naștere la 69 de copii – 16 perechi de gemeni, 7 perechi de tripleți și 4 perechi de cvadrupleți. Istoia spune, că 67 dintre ei au supraviețuit vârstei fragede (o pereche de gemeni nu a supraviețuit).

Se știe, că Fiodor Vasiliev a fost un țăran din ținutul Shuisky din Rusia în secolul al XVIII – lea (în prezent – zona din regiunea Ivanovo). Însă, în Cartea Recordurilor Guiness a intrat soția lui. Valentina este considerată mama cu cei mai mulți copii din istorie.

O mamă și 69 de copii:

4 x 4 = 16
7 x 3 = 21
16 x 2 = 32

În total, femeia a avut 27 de nașteri.

Pentru prima oară, copiii lui Fiodor Vasiliev au fost menționați în numărul revistei „The Gentleman’s Magazine” din anul 1783 (Nr. 53, p. 753, Londra). Acolo se spune, că aceste date „deși, sunt uluitoare, merită toată încrederea, căci au fost transmise direct de un comerciant englez de la St. Petersburg către rudele sale din Anglia, de asemenea, el a menționat, că țăranul va fi prezentat împărătesei.”

Unele surse au pus sub semnul întrebării veridicitatea acestor informații. Aparent, nimeni nu a verificat în mod serios sursa acestor informații, așadar, este puțin probabil de a stabili care este adevărul.

Cu toate acestea, datele despre copiii familiei Vasiliev au fost introduse în Cartea Recordurilor Guiness. Un alt fapt interesant, este că Fiodor a avut încă mai mulți copii, decât soția lui!

Cea de-a doua soție i-a născut lui Vasiliev încă 18 copii – 6 perechi de gemeni și 2 perechi de tripleți. Astfel, Fiodor Vasiliev a fost tată a 87 de copii, dintre care cel puțin 83 au supraviețuit până la maturitate.

Deși, numărul record de copii ai Valentinei nu poate fi considerat un fapt istoric incontestabil, este destul de posibil ca ea să fi avut o predispoziție genetică la hiperovulație (atunci când în procesul de ovulație, ovarele eliberează mai multe ovule simlutan). Aceasta crește probabilitatea de a avea o sarcină multiplă.