De ce oamenii incompetenți ajung în funcții de conducere? Efectul Dunning-Kruger. Oamenii incompetenți se supraapreciază

Oamenii lipsiți de simțul umorului adoră să spună anecdoate. Automobiliștii, care abia reușesc să rămână pe banda lor, adoră să-i învețe pe alții cum să conducă o mașină. Managerii care nu au nici măcar niște idei de bază despre domeniul în care activează, adoră să-și cheme specialiștii pe covor și să le citească lecții despre munca lor. Oare de ce, de ce toți acești oameni sunt atât de incompetenți și nu își dau seama de asta?

În psihologie este cunoscut efectul Danning – Kruger, numit și efectul de supraîncredere. Acesta denumește un mecanism de gândire care generează o eroare de autoevaluare, în virtutea căreia persoanele ignorante, incompetente își apreciază nivelul de inteligență, de cunoaștere și de competență ca fiind cu mult mai ridicat decât în realitate.

Efectul Dunning – Kruger a fost demonstrat și definit de către psihologii americani, David Dunning, profesor la Universitatea Michigan, și Justin Kruger, specialist în psihologia specială, de la Universitatea din New York. Rezultatele studiilor și analizelor au fost publicate în 1999, în ,,Journal of Personality and Social Psichology”, o revistă științifică specializată în studiul personalității.

Împrejurarea care i-a intrigat pe Dunning și Kruger și care i-s condus spre cercetări mai aprofundate a fost aceea că, în 1995 un infractor a încercat să spargă o bancă în plină zi, fără să poarte mască și fără alte măsuri de precauție. A fost prins foarte repede, fiind ușor de recunoscut, iar declarația lui a fost una suprinzătoare, în sensul că a mărturisit că își dăduse fața cu suc de lămâie și era convins că, în felul acesta a devenit invizibil pentru camerele de supraveghere.

Cercetătorii au decis să verifice ipoteza lor și pe un grup de studenți la psihologie, de la Universitatea Cornell, cărora li s-au dat teste de autoevaluare în domeniul logicii și al raționamentului, teste de gramatică și în privința umorului. După testare, fiecărui student i s-a cerut să-și autoevalueze locul în raport cu ceilalți și s-a ajuns la concluzia că cei competenți au făcut o estimare corectă, unii dintre ei chiar subevaluându-se, iar cei mai puțin competenți s-au supraevaluat.

Ulterior, efectul Dunning – Kruger a fost confirmat în mod repetat de alți cercetători. Practic, nu există domeniu în care să nu putem sesiza manifestarea efectului Dunning – Kruger, la persoane al căror comportament este alterat de incapacitatea de a se autoevalua corect. Acest fapt duce la perturbarea relațiilor interumane și poate afecta grav coerența sistemului de valori care guvernează o societate.