De râs și de plâns: 7 citate sarcastice din „Elogiul Nebuniei” de Erasmus din Rotterdam

Erasmus din Rotterdam a fost unul dintre cei mai de vază umaniști din perioada Renașterii. O mare parte din lucrările sale au atins problemele religioase, dar cea mai importantă operă este considerată „Elogiul Nebuniei” din 1509 – o satiră la adresa teologiei scolastice și nu doar.

Iată cele mai profunde citate din această scriere remarcabilă, care au și o doză de umor:

1. Cel mai dezgustător gunoi întotdeauna impresionează mulțimea, întrucât cea mai importantă parte dintre oameni este molipsită de prostie.

2. Înțelepciunea îi face pe oameni timizi, de aceea vedem la fiecare pas înțelepți care trăiesc în sărăcie, foame, murdărie și neglijare și care se întâlnesc doar cu disprețul și ura. Banii se duc la proști, ei sunt la cârma țării și prosperă pe toate planurile.

3. Societatea umană este plină de prostie, totul se face de către proști și printre proști.

4. Războiul, pe care toți îl consideră atât de glorios, este condus de către paraziți, proxeneți, hoți, ucigași, idioți, datornici și alți mizerabili ai societății, dar nu de filosofi adevărați.

5. În esență, două mari impedimente stau în calea înțelegerii corecte a lucrurilor: rușinea, care umple sufletul ca o ceață, și frica, care în fața pericolelor ne reține de la decizii curajoase. Prostia însă alungă extrem de ușor atât rușinea, cât și frica.

6. Să tolerezi slăbiciunile prietenilor tăi, închizând ochii la neajunsurile lor, să le încurajezi viciile ca pe niște fapte mărețe – ce poate fi mai aproape de prostie?

7. Prostul se deosebește de înțelept prin faptul că se conduce de rațiune și nu de sentimente.

Nu-i așa că prostia omenească din secolul XVI nu se deosebește cu nimic de cea actuală?