Îți este rușine de gura lumii, să cumperi haine second hand?

O să încep de la faptul că multă lume consideră magazinele sacond hand a fi oribile. Oamenii cred că acolo nu sunt decât niște cutii cu haine puturoase prin care trebuie să răscolești în speranța de a găsi un lucru normal. În realitate nu este chiar așa. Hainele sunt puse pe umerașe și sunt curate, cel puțin așa este în magazinele în care am fost eu.

Mai mult ca atât, în mare parte sunt haine de brand (Mango, Zara, Massimo Dutti, H&M) și poți găsi chiar și haine noi, cu etichetă. Recent mi-am cumpărat și o geantă DKNY de o calitate foarte bună și la un preț foarte mic.

Consider că cei care cred că e rușinos că cumperi lucruri de aici au frica de a părea niște sărăntoci.

De fapt, trebuie să privim din cu totul alt unghi.

Ai văzut filmul documentar „The True Cost”? În acesta se vorbește despre condițiile în care se produc obiectele vestimentare și cât de mult industria textilă dăunează planetei.

Chiar dacă sunt stilist și s-ar părea că procur haine fără număr, eu sunt pentru ocrotirea naturii. Hainele pe care nu le port le donez celor nevoiași, cele care nu mai pot fi purtate le dau la reciclare companiei H&M. Lenjeria veche de pat și bateriile uzate, de a asemenea le ofer spre reciclare la IKEA. Nu trebuie să fii „un sectant verde” pentru a face măcar ceva bun pentru această planetă.

Garderoba mea este un rațională. Sunt doar seturi de haine care se combină unele cu altele. Această abordare nu dăunează planetei și bugetului familial.

Dacă e să revenim la second hand, eu cunosc câțiva oameni bogați care nu plătesc mai mult decât trebuie pentru un lucru și vizitează fără rușine astfel de magazine. Ei preferă să cheltuiască bani pentru studii și călătorii.

Totuși, nu vreau să critic sau să apăr pe nimeni. Există oameni care vor dinadins să aibă o haină de brand, chiar și la mâna a doua, există oameni care nu pot purta din urma altora și își cumpără o haină noname, dar nouă. Oricare ar fi alegerea nu consider o rușine să porți sacond hand dacă te simți confortabil în aceste lucruri.