De ce în Turcia cafeaua se servește cu un pahar cu apă?

479400430

În Turcia există o tradiție foarte interesantă în ceea ce privește consumul cafelei. Această băutura revigorantă este servită adesea împreună cu un pahar de apă. În același timp, persoanelor li se oferă mai multe modalități de a combina “corect” aceste două băuturi.

Iată de ce se face acest lucru.

De fapt, această “tradiție” există nu numai în Turcia, deși acolo a început. Când cafeaua este servită împreună cu apă, unii preferă să însoțească băutura revigorantă cu mici înghițituri de apă, în timp ce alții beau mai întâi cafeaua, apoi apa.

La început, acest obicei era practicat numai în Grecia și Turcia. Ulterior, această practică a fost împrumutată și de locuitorii altor țări.

Inițial, apa rece a început să fie servită cu cafea din cauza temperaturilor calde. Băutura caldă poate crește în mod semnificativ temperatura corpului. Pentru a compensa efectul cafelei fierbinți se poate folosi apă rece, lucru care a fost înțeles de turci și greci. Această tradiție are și o componentă practică. Cafeaua provoacă sete din cauza gustului ei astringent. Acest gust poate fi îndepărtat numai cu apă obișnuită, care se bea imediat după consumul de cafea.

În Europa, consumul de cafea împreună cu apă se practică și pentru că accentuează semnificativ gustul cafelei și prelungește plăcerea produsă de acest gust.

În plus, consumul de cafea cu apă este, de asemenea, foarte util. Asta deoarece efectul tonifiant al cofeinei în corp durează doar 20 de minute. După aceasta apare suprimarea sistemului nervos. Dacă în schimb, după 10 minute de la consumul cafelei veți bea apă, durata efectului tonifiant va fi prelungită semnificativ.

Nu în ultimul rând, apa reduce presiunea pe care o are cafeaua asupra sistemului cardiovascular.