De ce cămășile pentru bărbați se încheie de la stânga la dreapta, iar cele pentru femei de la dreapta la stânga?

Orice bărbat este perfect familiarizat cu o cămașă albă clasică.

De-a lungul anilor, această piesă vestimentară unică practic nu și-a schimbat forma și chiar și astăzi cămășile sunt foarte versatile.

Mai aproape de secolul XX, multe fabrici de textile au început să producă cămăși nu numai pentru bărbați, ci și pentru femei (inițial sub formă de bluze).

Astăzi, cămășile pentru bărbați și femei sunt vizual foarte asemănătoare între ele, astfel încât puțini oameni au acordat atenție faptului că au o diferență tradițională incredibil de vizibilă – cămășile pentru bărbați sunt întotdeauna încheiate de la stânga la dreapta, iar cele pentru femei de la dreapta la stânga.

De ce nasturii la cămașa pentru bărbați se încheie din partea dreaptă, iar cele pentru femei din partea stângă?

Principalul motiv este că în mod tradițional, îmbrăcămintea bărbătească a fost cusută ținând cont de nevoile militare.

Primele cămăși pentru bărbați (asemănătoare celor moderne) au apărut în epoca renașterii și au fost purtate de bărbații nobili, cum ar fi familia Medici din Florența. Cămășile lor au fost special concepute pentru ca nasturii să fie încheiați de la stânga la dreapta. Și nu era vorba doar despre cămăși, ci despre orice îmbrăcăminte exterioară.

Bărbații din familia Medici purtau primele jachete și cămăși cu nasturi care se încheiau de la stânga la dreapta, pentru că în acest fel le era mult mai comod să scoată din sân un pistol. Într-adevăr, chiar și din punct de vedere al logicii, dacă nasturii sunt pe dreapta, atunci este mult mai ușor pentru o persoană să-și bage mâna dreaptă într-o jachetă sau cămașă care nu este complet descheiată și să scoată o armă.

Dar ideea nu era doar să scoți rapid o armă de foc. Înainte de folosirea armelor de foc în Europa, motivul acestei poziții a nasturilor era oarecum diferit, dar legat și de treburile militare. Unii istorici susțin că acest lucru s-ar fi putut datora modului în care bărbații își scoteau săbiile.

„Bărbații purtau în mod predominant o sabie la centură, în partea stângă, astfel încât să poată fi trasă cu mâna dreaptă”, a declarat Paul Kearse, autorul cărții The Gentleman’s Wardrobe, pentru The Guardian.

În cazul în care orice îmbrăcăminte exterioară pentru bărbați s-ar fi încheiat cu nasturi conform principiului feminin (de la dreapta la stânga), atunci probabil că mânerul sabiei s-ar fi agățat constant de nasturi și ar fi împiedicat scoaterea rapidă a sabiei.

Putem spune că regulile de astăzi pentru a încheia îmbrăcămintea exterioară pentru bărbați de la stânga la dreapta este o tradiție istorică a unui stil de viață masculin dur, care a fost extinsă la toate hainele bărbaților în secolele trecute.

Dar de ce atunci îmbrăcămintea exterioară pentru femei se încheie diferit?

Acest aspect la fel ține de istorie.

În epoca renașterii și victoriană, îmbrăcămintea femeilor era mult mai sofisticată decât cea pentru bărbați – jupoane, corsete, etc. Prin urmare, în timp ce bărbații bogați se îmbrăcau adesea singuri, femeile nobile erau aproape întotdeauna ajutate să se îmbrace de slujnice. Tocmai pentru ca slujnicelor să le fie mai comod să încheie haina, nasturii se încheiau opus față de cei a bărbaților.

Totuși, unii istorici adaugă adesea faptul că multe femei trebuiau să poată alăpta și copilul, ținându-l în mâna stângă, iar din acest motiv nasturii se încheie de la dreapta la stânga, pentru a putea desface cu ușurință o bluză sau o cămașă cu mâna dreaptă.