De ce băieții evrei învață să cânte la vioară? Pilda pe care s-o transmiți mai departe

Povestea remarcabilă a Annei Kiryanova, care, sub forma unei parabole instructive, spune tinerilor despre importanța educației și a meseriilor. Citiți și arătați copilului dumneavoastră!


Când eram foarte tânără, prietenul tatălui meu, un profesor de psihiatrie foarte în vârstă și foarte inteligent, m-a întrebat unde vreau să studiez. Am răspuns că la Facultatea de Filosofie. Și acest înțelept a spus:

– Știi, fetițo, sunt evreu. Și îți voi spune de ce un băiat evreu este învățat să cânte la vioară. Bineînțeles, este bine când poate să cânte la pian. La violoncel. Sau la harpă. Această abilitate este minunată. Dar când dezordinea, evacuările și războaiele au început, băiatul a luat vioara sub braț și a călătorit, a înotat, a alergat și a urcat cu ea. Se ridica și cădea.

Apoi, a cântat din nou la vioară, câștigându-și propria bucată de pâine.

Deci: un pian mare, o harpă sau un trombon voluminos este o educație. O profesie. Iar vioara este o ambarcațiune care te va hrăni. Oriunde vei fi și ce se va întâmpla cu tine. Prin urmare, pe lângă educație, trebuie să aveți o meserie. Practic, ca să spun așa, niște abilități. Mica ta vioară. La care trebuie să cânți virtuoz. Cel mai bine dintre toți. Și ea te va hrăni și va susține în cele mai dificile momente.

Autorul: Anna Kiryanova