De 200 de zile nu-mi mai cumpăr lucruri noi: 5 lecții pe care le-am învățat

Cu mai mult de jumătate de an în urmă s-a stins din viață tatăl meu. După toate ritualurile oficiale și neoficiale am început să fac ordine în apartamentul lui. A fost o muncă istovitoare. Fiecare lucru îmi amintea de el și erau atât de multe încât credeam că o să mă sufoc.

Am avut nevoie de câteva săptămâni pentru a scăpa de toate obiectele deja inutile din casa tatălui meu singuratic. Unele am reușit să le vând, altele să le ofer în dar, iar în mare parte am fost nevoit să le arunc: cutii întregi cu veselă, haine, mobilă ș.a.

În esență am aruncat tot ce a adunat el în zeci de ani.

Pentru a cumpăra aceste lucruri, tata a cheltuit o grămadă de timp, bani și efort. Iar eu am pierdut foarte multă energie pentru a scăpa de ele. Noi distrugem planeta, fără să lăsăm nimic pentru generațiile viitoare și doar pentru a cumpăra lucruri pe care le folosim foarte rar sau deloc.

Această poveste m-a trezit la viață și am început un experiment: să nu cumpăr nimic nou timp de 200 de zile. Așadar, nu am cumpărat în această perioadă nimic în afară de produse alimentare, medicamente și produse pentru igienă și iată la ce concluzii am ajuns.

1. În lume sunt prea multe lucruri materiale

În perioada în care am vândut câte ceva din lucrurile tatălui meu, am vizitat multe magazine caritabile și site-uri de anunțuri. Chiar și pe rețelele sociale oamenii își vând reciproc milioane de lucruri.

Sincer să fiu, am rămas șocat de cantitatea de produse care sunt fabricate la moment: haine, mobilă, veselă și majoritatea dintre ele își văd sfârșitul la gunoiște.

2. Suntem dependenți de cumpărărturi

Să știi că în magazinele second hand poți găsi chiar și lucruri noi, iar asta înseamnă că cineva le-a cumpărat și nu le-a folosit niciodată. Am avut ocazia chiar să găsesc și lumânări aromatice încă ambalate. În acest fel cumpăratul nu este decât o manipulare cu dorințele noastre și nu este nici pe departe o alegere conștientă.

3. Oamenilor li s-a insuflat că a cumpăra ceva la mâna a doua nu este igienic

Mulți cred că hainele, mobila și alte produse sunt pline de microbi și pot fi purtătoare de energie negativă. De fapt, în mare parte oamenii care își duc hainele la magazinele second hand fac asta cu zâmbetul pe buze și cu inima deschisă și pe deasupra le și mai aduc curate.

4. Corporațiile au mai mare nevoie de hipermarketuri decât noi

În aceste 200 de zile am conștientizat că nu am nevoie de hipermarketuri. Strictul necesar îl găsesc și în magazinele mici din apropiere.

Atunci când mergem la hipermarket noi suntem tentați să cumpărăm multe lucruri în plus, care nu se găsesc în lista de cumpărături.

5. Nimic nou și nimic scump

În această perioadă contul meu bancar s-a odihnit. Nu mai folosesc cardurile de credit și nu mai simt nicio presiune financiară. Trăiesc mult mai ușor și nu mai am frica că voi rămâne fără bani.