Iată pentru ce sunt aceste puncte negre de pe parbriz

Te-ai întrebat vreodată, pentru ce sunt decorate geamurile de la automobile cu puncte negre mici pe tot perimetrul și care se observă cel mai bine pe parbriz? A venit timpul să afli!

Așadar suprafețele de pe marginea geamurilor se numesc opacizante. Acestea reprezintă o vopsea ceramică aplicată pe sticlă și coaptă într-o cameră specială. În rezultat, se obține un astfel de strat ceramic aspru, care nu poate fi spălat sau îndepărtat oricât nu ai încerca și îndeplinește mai multe funcții. Cea mai importantă dintre ele este de a proteja substanța sigilantă dintre parbriz și tablă de razele ultraviolete. În același timp, această bandă neagră nu lasă la vedere substanța de sigilare, care s-ar privi urât de tot.

Este osarcină foarte importantă, întrucât materialul de etanșare nu numai că împiedică intrarea apei în salonul automobilului, ci și menține geamul în poziția inițială. Problema este că materialul de etanșare își pierde proprietățile fiind expus la radiația ultravioletă.

Am ajuns la acele punctulețe. Specialiștii susțin că acesta sunt doar pentru o tranziție ușoară de la negru la transparența parbrizului, astfel încât să nu incomodeze ochiul cu o trecere bruscă de la ceva opac și negru la transparent.

Pe lângă aceasta, mai există o explicație acestor puncte. Parbrizul este curbat în cuptor la temperatură mare. Banda neagră se încălzește mai tare și mai repede decât partea transparentă a parbrizului. Astfel, dacă nu ar exista un gradient format din puncte din ce în ce mai mici, care să disipe gradual căldura când parbrizul e în cuptor, ar apărea o distorsiune în câmpul vizual.

Sună prea complicat? Cu alte cuvinte, dacă nu ar exista acele puncte care scad gradual în dimensiune, s-ar vedea la îmbinarea dintre parbriz și acele benzi negre ca printr-un fund de borcan. Înafară de asta, aceste puncte mai sunt aplicate pe parbriz în zona oglinzii retrovizoare, astfel încât șoferul să nu fie orbit de soare.