9 s-ar culca flămânzi, dacă România ar fi o comunitate de 100 de oameni

sursa foto: adevărul.ro

Munca, ca modalitate de afirmare socială, familia, în contextul siguranței, și religiozitatea, care ne dă sens în viață sunt cele trei repere majore care definesc viața românilor.

Pe de altă parte, trăsătura esențială a românilor este neîncrederea în oameni, iar preocuparea pentru binele altora nu depășește zona familiei. Concluziile aparțin celui mai important studiu din ultimii 100 de ani „Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor”, o lucrare coordonată de psihologul Daniel David.

Potrivit unui alt studiu la subiect dacă românii ar fi o comunitate de 100 de oameni atunci 51 ar fi femei și 49 ar fi bărbați:

65 dintre ei ar fi absolvenți de liceu.

Anul trecut procentul de promovare a examenului de Bacalaureat a fost de 64,7%, rezultatele fiind mai mici decât în 2017. Un număr de 104 elevi au obținut nota maximă, în timp ce 117 candidați au fost eliminați de la examen.

Unul ar face sport de performanță.

Din păcate, fără bani publici, sportul românesc este pe cale de dispariție.

65 nu ar avea niciun copil.

Populația României a continuat să scadă din cauza declinului demografic, acesta s-a accentuat în iulie 2018, când s-a înregistrat o natalitate mai scăzută și a crescut mortalitatea.

39 și-ar exercita dreptul la vot.

Majoritatea dintre cei care își exercită dreptul la vot sunt trecuți de 35 de ani. Faptul ca absenteismul se manifesta masiv printre tineri (peste 70%) arată că aceștia nu sunt motivați să meargă la vot și nu au încredere în candidați.

46 ar trăi în mediul rural.

Un procent de 43,6% din populația României trăiește în mediul rural, în condițiile în care în statele din Uniunea Europeană procentul este de doar 25%.

64 nu ar cunoaște nicio limbă străină.

Doi din trei români declară că nu știu nicio limbă străină. Asta arată datele publicate în 2018, după un sondaj făcut în toată Uniunea Europeană, care a durat un an de zile.

100 de români ar genera 26,1 tone de deșeuri anual.

Deși generează cele mai puține deșeuri, românii nu reciclează suficient. România reciclează doar 13% din deșeurile produse anual.

42 ar consuma alcool.

Bărbații din România se situează pe primul loc la consumul moderat de alcool, cu aproximativ 8,2 băuturi pe zi, se arată într-un studiu privind limita de siguranță în consumarea băuturilor alcoolice, arată o analiză internațională realizată pentru Global Burden of Disease Study în 2018.

9 ar locui în București.

Mulți români nu iubesc Bucureștiul. Potrivit acestora, capitala țării este prea aglomerată, oamenii sunt axați pe „modă”, este greu să-ți găsești un post de lucru plătit, iar chiriile sunt scumpe.

20 ar trăi și lucra înafara țării.

Peste 3,6 milioane de români au emigrat în străinătate, majoritatea persoane apte de muncă și absolvenți de studii superioare, arată un studiu realizat de Banca Mondială în 2018.

Totodată, potrivit studiului, 71 de români din această comunitate ar avea un serviciu legal, 47 ar folosi internetul zilnic iar 51 ar avea cont pe Facebook. Mai mult, 2 s-ar căsători, iar 4 ar divorța, 49 dintre români nu ar fi conectați la canalizare iar 35 nu ar fi conectați la un sistem public de alimentare cu apă, iar 30 nu ar avea acces la toaletă în casă.

La capitolul sărăcie: 56 s-ar descurca cu greu de la salariu, 24 ar trăi la limita sărăciei, 14 nu ar avea bani să-și încălzească locuința pe timp de iarnă, iar 9 s-ar culca flămânzi.

Totodată, 36 dintre aceștia și-ar permite coșul minim de consum în valoare de 774 lei și doar unul ar avea o avere între 100 mii euro și un milion de lei.

La capitolul sănătate: 2 persoane ar beneficia de plata asigurărilor medicale de către stat, 1 ar muri în următorul an, 5 nu ar beneficia de consultația unui medic specialist, 9 ar fi obezi, 4 ar fi înregistrați ca persoane cu dizabilități, 2 ar suferi de depresie.