Cum scăpăm de resentimentele din viața noastră?

O persoană se confruntă cu resentimentele de la o vârstă destul de fragedă. De exemplu, unui copil i-a fost luată jucăria preferată la grădiniță. Sau el ar vrea să se joace mai mult, iar mama îl cheamă la somn. Sau nu i-a fost cumpărată o păpușă nouă. Va avea resentimente? Fără îndoială. Copilul va începe să țipe. Dar rețineți: bebelușii se calmează rapid. Ei au o înțelegere intuitivă: să fie supărați pentru o lungă perioadă de timp – nu are rost. Cei mari nu le vor putea face la nesfârșit pe plac, atunci de ce să continue?

Din păcate, crescând, de multe ori pierdem această înțelepciune intuitivă, dar dobândim un obicei prost de a ține pică, iar acest lucru este dăunător pentru noi.

Motive pentru a renunța la resentimente

Aceasta este o emoție foarte toxică. Ea, de fapt, are două părți – așteptări nejustificate și furie. Dacă ceva nu se întâmplă așa cum ne dorim, în limbajul științific se numește frustrare.

Drept urmare, ne otrăvim, distrugându-ne bunăstarea mentală și chiar fizică. În plus, există motive „globale” pentru a scăpa de acest sentiment negativ:

1. Recunoștință

Trebuie să putem spune „mulțumesc” nu numai pentru bine, ci și pentru rău. Uneori, unei persoane i se oferă posibilitatea de a merge într-un fel, de a deveni mai puternică, de a-și depăși neajunsurile, slăbiciunile și părțile rele. Nu este întotdeauna un lucru plăcut. Dar e normal să se întâmple și lucruri mai puțin fericite.

2. Armonia

Acesta nu este un concept atât de clar. Armonia vine din modul în care te exprimi și din modul în care lumea răspunde. De obicei, ambele sunt la fel. Prin urmare, dacă ești în mod constant jignit, atunci totul în jur, chiar și însuși Universul va arunca doar „lemne” în acest foc.

Vă rugăm să rețineți că oamenii care tind să acumuleze nemulțumiri găsesc întotdeauna o situație în care este chiar potrivit să fie jigniți. Se pare că sunt bântuiți de eșecuri.

3. Încredere

Resentimentul este o reacție care se referă la un ego rănit, la un sentiment de nedreptate. Ni se pare că lumea e împotriva noastră. Nu mai avem încredere în oamenii și evenimentele din jurul nostru. Ca urmare, conexiunea de bază se pierde. Neîncrederea implică un lanț de alte emoții negative. Din cauza neîncrederii, persoana se ascunde în găoacea sa sau devine plictisitoare și tristă.

4. Beneficiu

Fiecare dintre noi are o resursă limitată, inclusiv emoțională. Puteți direcționa forțele în direcții diferite. Dacă în loc de o faptă utilă, dragoste, relații armonioase, alegi resentimentul, atunci se formează o adevărată gaură neagră în interiorul unei persoane, sorbind tot ce este bun și pozitiv. Prin urmare, este pur și simplu neprofitabil să fii jignit.

5. Autodezvoltare

Resentimentul face ca o persoană să repete același lucru tot timpul, ca un ciclu repetitiv. De fapt, orice experiență negativă este o lecție care trebuie învățată și apoi să treci peste ea. Să nu rămâi supărat pe nimeni.

Emoția toxică nu este doar distructivă pentru sănătatea fizică și mentală, dar dăunează și tuturor aspectelor vieții. Prin urmare, orice persoană, trebuie să reușească să treacă chiar și peste cea mai profundă și mai dificilă emoție negativă. Trebuie să fie capabilă să ierte, să uite.

Există un avantaj pentru resentimente?

Destul de ciudat, dar da. Acestea sunt asemeni semnelor rutiere. Potrivit acestora, poți diagnostica acele persoane care vor să te manipuleze și, în general, să se simtă confortabil pe cheltuiala ta. Iată pentru ce sunt benefice resentimentele:

-Detectezi relațiile toxice. Chiar dacă mai târziu partenerul încearcă să repare, totuși va rămâne un „sediment”. Trebuie să-ți asculți inima, să nu păstrezi în tine frustrarea, ci să rezolvi problema în mod cordial.
-Îți vei da seama dacă lucrurile nu se potrivesc. Nu neapărat în viața personală, poate la locul de muncă sau cu parteneri de afaceri. Aici, resentimentele acționează ca o intuiție, pe care este mai bine să o asculți, până când nu vor provoca emoții negative.
-Începi calea către iertare. Pentru a scăpa de negativul din tine, trebuie să-ți dai seama. Resentimentul este o emoție mai de simțită decât furia. Mai ales când vine vorba de copii, părinți și alte persoane apropiate. Când descoperi această reacție în tine, este timpul să lucrezi cu ea și să-ți dai seama de unde și de ce a venit, cum să scapi de ea.

Orice persoană își poate face viața mai bună dacă trece printr-o „curățare”. Și aceasta înseamnă, în primul rând, a scăpa de vechile nemulțumiri cronice. Când le înțelegi, multe lucruri vor deveni mai clare și mai ușoare.

Prieteni, voi cum scăpați de resentimente? Sau mai sunt lucruri care nu pot fi iertate?