
Știi că atunci când un copil se naște, implicit se iubește pe sine? Oamenii au făcut un experiment: i-au arătat copilului o oglindă. El a zâmbit, s-a bucurat. Am încercat să-și atingă reflexia. Și atunci adulții au început să-l certe pentru asta. Cu timpul, copilul și-a schimbat atitudinea față de sine: a plâns, era supărat.
În mod similar, fiecare dintre noi poate fi afectat în stima de sine – în copilărie, în adolescență. În același timp, oamenii riscă să piardă legătura cu Universul, încearcă „să fie ca toți ceilalți”, „să păstreze un profil scăzut”. Desigur, acest lucru nu duce la nimic bun. Viața personală, munca, relațiile cu oamenii – totul va avea de suferit.
Ce să faci? Iată șapte pași care te vor ajuta să te iubești.
Acceptă responsabilitatea pentru tot ceea ce ți se întâmplă
Universul răspunde solicitărilor unei persoane, comportamentului său, relațiilor cu alți oameni și cu lumea. Chiar dacă nu vezi conexiuni evidente între unele evenimente, ele sunt acolo.
Și cel mai simplu: dacă spui constant „Nu decid nimic, nimic nu depinde de mine”, atunci vei simți la fel. Neajutorat, absurd, bun de nimic. Aici nu putem vorbi despre stima de sine sănătoasă?
Prin urmare, trebuie să faceți acest lucru:
1.Înțelegeți că acțiunile, gândurile și deciziile voastre se reflectă în viață. Direct. Chiar acum.
2.Aflați unde se află domeniul dvs. de responsabilitate. Este destul de mare, dar nu ar trebui să-l „întindeți” la infinit – de exemplu, nu ar trebui să încercați să decideți pentru alți oameni.
3.Fii atent la schimbare. Urmăriți tot ce se întâmplă atunci când alegeți o strategie diferită.
În timp, îți vei da seama că responsabilitatea este mare. Nu mai așteptați sau să vă temeți de ceva necunoscut. Ești responsabil pentru tine și asta înseamnă independență.
Nu-ți fie frică să spui „vreau”
Aceasta este o altă „copilărie” pentru că mulți dintre noi suntem învățați să ne reținem dorințele.Trebuie să fii umil și să nu pui dorințele tale mai presus de ale altcuiva. Aceasta este o prostie completă, pentru că dacă te sacrifici în mod constant, vei pierde treptat atât respectul de sine, cât și sensul vieții.
Soluție: Nu vă fie teamă să spuneți „da, vreau”. Și nu trebuie să-ți fie frică dacă vei ocoli pe cineva.
La fel, nu vă fie teamă să spuneți nu. De asemenea, formele „de auto-depreciere” ar trebui eliminate din discurs: „Scuzați-mă, ați putea?” sau „Ți-ar fi dificil să faci ceva pentru mine?”.
Uită de scuze
Fiecare dintre noi face ceva pentru care este condamnat. Un exemplu simplu: rămâi blocat în trafic și întârzii la serviciu. Incorect: „Îmi pare rău, am întârziat pentru că…”. Nimănui nu-i pasă de ce s-a întâmplat asta. S-a întâmplat deja.
Este mai bine să formulezi: „Înțeleg că am întârziat, voi mai sta la serviciu o jumătate de oră astăzi” sau „Știu că am întârziat, așa că îmi voi scurta pauza de masă astăzi”. Acestea. vă vor oferi imediat șansa să reparați daunele și să traduceți comunicarea într-un canal de afaceri.
Urmărește-ți corpul
Semnalele non-verbale sunt perfect citite de alte persoane. Așa că ai grijă la:
Spate – ar trebui să fie plat, nu vă lăsați înclinat.
Ochii – nu privi direct în ochi, dar nici în altă parte.
Poziția mâinilor – nu țineți nimic în mâini, trădează nesiguranța și stima de sine scăzută.
Va trebui să te controlezi la început, apoi abilitățile de comportament non-verbal corect vor fi dezvoltate și vor deveni obișnuite.
Evaluează-te în mod corespunzător
Unii te-au lăudat, alții te-au certat. Este în regulă. Nu poți mulțumi pe toată lumea. Chiar și banii îi vor înfuria pe un hater, nu? Așa că, în loc să încerci să mulțumești pe toată lumea, înțelege în mod obiectiv care sunt punctele forte și punctele slabe. Puteți face o listă cu două coloane și o puteți păstra la îndemână la început, astfel încât să nu uitați de ea.
Învață de la oameni de succes
Nu este nevoie să copiați pe nimeni, pentru că fiecare are felul lui de a fi. Dar învățarea și amintirea unor momente este posibil și necesară. De fapt, toate antrenamentele sunt concepute doar pentru asta: comunicați, adoptați practici și abilități utile și apoi le integrați în propria viață.
Citiți biografii ale unor oameni celebri de succes. În același timp, asigurați-vă că nu fiecare dintre ei s-a născut milionar, mulți și-au atins obiectivul de ani și decenii, au eșuat, dar nu au renunțat.
Urmăriți semnele Universului
Uneori vor fi momente în care ți se pare că nimic nu merge, nu are rost să te iubești pe tine însuți și este mai ușor să recunoști – da, sunt un ratat. Dar Universul va da întotdeauna un semn că nu este necesar să faci asta, dar este necesar să continuăm pe calea cea bună.
Acestea pot fi mici semnale – zâmbetul unui trecător, muzică plăcută, înghețata ta preferată din magazin, care a dispărut de ceva vreme, iar acum a reapărut.
Nu uitați că Universul se străduiește pentru armonie, ceea ce este imposibil fără stima de sine și iubire de sine adecvate. Prin urmare, vei primi semne „bine, continuă”. Trebuie doar să le poți recunoaște.