Cum să menții tinerețea creierului: 4 sfaturi de preț de la cel mai renumit neurocercetător rus

Creierul este flexibil la orice vârstă nu doar în copilărie, cum se credea anterior. Secretul constă în a nu-l lăsa să lenevească…

Demența este considerată o epidemie a secolului 21. Fii de acord, să pierzi memoria și controlul asupra gândirii, în timp ce din punct de vedere fizic ești foarte bine poate fi o încercare grea atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.

Îmbătrânirea creierului a fost una dintre problemele de bază cercetate de către Tatiana Cernigovskaia – profesor, neurocercetător și doctoctor în biologie. Iată care ar fi sfaturile acesteia.

1.Nu-ți hrăni creierul cu fast-food informațional

Vorbim cu toții în stânga și în dreapta despre o alimentație sănătoasă, în timp ce ne hrănim creierul cu fast-food informațional. Și el are nevoie de o alimentație echilibrată. Proteine-filme pentru mușchi, carbohidrați-muzică pentru energie și acizi grași-cărți ca să nu depunem grăsime unde nu trebuie.

Lecturează cărți inteligente

Nu te limita la romanele de bulevard și la revistele de modă, creierul are nevoie de literatură mai complicată, care să-l facă să gândească. Dacă îți vei forma obiceiul de a citi înainte de somn, vei obține adițional încă câteva beneficii:

-vei adormi mai ușor;

-vei scăpa mai ușor de stres și anxietate;

-vei evita fluxul de informații negative care vine de la televizor.

Alege filmele corecte

Filmele de acțiune cu împușcături și mușchi puțin probabil te vor face mai inteligent. Alege filmele care te fac să analizezi, să presupui sau să te regăsești în faptele personajelor.

Ascultă muzică de calitate

Muzica clasică are un efect benefic nu doar asupra creierului, dar și asupra întreg organismului. Efectul Mozart nu este un mit.

2.Nu te limita la o singură sarcină 

Ai observat că după studii, multitasking-ul este a doua cea mai importantă cerință a angajatorilor? De fapt, potrivit cercetătoarei, o astfel de abilitate nu este caracteristică creierului.

„Dacă crezi că reușești să faci mai multe lucruri în același timp, să știi că creierul te duce de nas: acesta nu este decât un șiretlic, de fapt, creierul se schimbă foarte rapid de la o sarcină la alta. Pentru asta, el irosește foarte multă energie. Din acest considerent, sarcinile multiple nu sunt recomandate.

Totuși, creierul nu iubește nici să rămână blocat într-o singură activitate. El iubește diversitatea și consecutivitatea.

3.Nu uita de stilou

De când tehnologiile ne-au invadat viața, scrisul de mână a devenit o raritate. Cercetările specialistului rus arată că în timpul scrisului cu mâna creierul nu doar că este mai activ, dar și că prelucrează mai multă informație. Astfel se îmbunătățesc capacitățile cognitive, memoria și exprimarea.

4. Lasă creierul să facă curățenie generală

Somnul nu este doar o formă de odihnă a organismului obosit fizic, el este o formă de îmbunătățire a memoriei de lungă durată și o ocazie pentru curățenia generală în creier. Pe parcursul nopții, gunoiul informațional este aruncat din creier, de aceea dimineața avem mintea mai limpede.